Πολιτικός «σεισμός» στην Κύπρο – Αποχή από τα καθήκοντά του ανακοίνωσε ο Συλλούρης

Σάλος μετά τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για κύκλωμα που συνδέεται με την παροχή διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές με εγκληματικό παρελθόν.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του  -μέχρι τότε- κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Αλ Τζαζίρα, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει.

Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Αβάσιμες οι κατηγορίες λένε Συλλούρης και Τζιοβάννη

Τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Χριστάκης Τζιοβάννη υποστηρίζουν, σε δηλώσεις τους, ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ύποπτη προέβησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία. «Ο Al Jazeera, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει, πως ο συγκεκριμένος πράκτοράς τους, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές. Ένας σταθμός ο οποίος θεωρεί πως απέδειξε πως στην Κύπρο, έγιναν και γίνονται όλα στρεβλά και γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές, πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι είδηση για τον σταθμό. Ότι υπήρχε δηλαδή και μια εξαίρεση! Άρα ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, κάνει άλλα πράματα τα οποία είναι εύκολο κάποιος να τα καταλάβει». Παράλληλα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υποστήριξε ότι το ντοκιμαντέρ δεν έρχεται σε τυχαία συγκυρία. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πώς γίνεται, διερωτήθηκε μετά τις βελτιωτικές προσθήκες στο ΚΕΠ να βγαίνει το Al Jazeera με κατηγορίες κατά της Κύπρου και ταυτόχρονα να διαφημίζει την κατεχόμενη Κύπρο ως τόπο προνομιακό για επενδύσεις», υποστήριξε ο Δημήτρης Συλλούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Τέλος τα χρυσά διαβατήρια μετά από τις αποκαλύψεις

Την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, στο οποίο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εξηγώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

 
Σχολιάστε