OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μεξικό: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς το ελαφρώς καλύτερο τις προβλέψεις του για την πορεία της μεξικανικής οικονομίας, ανακοινώνοντας πως αναμένει πλέον πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας θα είναι 9% και όχι 10,5%, όπως εκτιμούσε ως εδώ.

«Στη βάση αυτών των προβλέψεων, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου η απασχόληση, τα έσοδα και το επίπεδο της φτώχειας να επιστρέψουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία», προειδοποίησε πάντως το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της χώρας.

Στη νέα έκθεση, ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η πρόοδος που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα αυτή εκμηδενίστηκε και ότι επί του παρόντος «το μακρόχρονο πρόβλημα της ασθενικής ανάπτυξης στο Μεξικό μοιάζει να οδεύει σε επιδείνωση».

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 82.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, στην πλειονότητά τους στον λεγόμενο άτυπο τομέα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων», με την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης να οδηγεί τον τομέα της βιομηχανίας αλλά την εσωτερική ζήτηση να παραμένει άτονη.

Το Ταμείο κρίνει ότι η μεξικανική κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες σύνολο μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα και «αξιόπιστες» μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα για να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Αναφέρεται λεπτομερειακά στους κινδύνους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής: την πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας, την παρατεταμένη αναστάτωση στην αγορά εργασίας, μια επαπειλούμενη νέα αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγοράς, την πιθανή νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και την επαπειλούμενη ύφεση σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους του Μεξικού.

Στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Βραζιλίας, τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα προχθές Δευτέρα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,8% το 2020 και κατόπιν θα υπάρξει εν μέρει ανάκαμψη, με ανάπτυξη 2,8% το 2021.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice