OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΥΠΕΞ Μάλτας: “Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο”

Την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo), σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Αθήνα. Ο κ. Μπαρτόλο υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα) «δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι κομμάτι του εθνικού μας DNA».

«Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας», τόνισε ο κ. Μπαρτόλο και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική της στρατιωτικής σύγκρουσης, θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή», σημείωσε και προσέθεσε: «Παρότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζουμε ότι είμαστε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής. Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος. Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση. Πρέπει να σέβεται κανείς τον άλλο».

Ο κ. Μπαρτόλο έκανε έκκληση όλες οι κινήσεις να γίνονται προσεκτικά για να μην υπάρχουν, όπως είπε, απρόβλεπτες συνέπειες: «Στην περίπτωση της Λιβύης έχουμε ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Όταν απομακρύνθηκε ο Καντάφι, χρόνια πριν, έφυγε ένας πρόεδρος και καταλήξαμε να έχουμε δύο προέδρους, τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Πούτιν. Δε νομίζω ότι αυτό ήταν ο αρχικός σκοπός».

«Αν δεν κάνει κάτι για το Νότο η ΕΕ, τότε αφήνει στα χέρια άλλων τα νότια σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και όταν αφήνεις στα χέρια άλλων την ασφάλειά σου, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κάνουν πράγματα χωρίς τη γνώμη σου και τη συμμετοχή σου, αλλά θα στραφούν και εναντίον σου».

 

Σχετικά Άρθρα

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας

otavoice

Ιράκ: Ένας νεκρός από έκρηξη σε στρατιωτική βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

otavoice

ΥΠΕΞ Ιράν για το πλήγμα στην Ισφαχάν – «Έμοιαζαν με παιχνίδια, όχι με drones»

otavoice

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice