OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χριστοδουλίδης ενόψει Συνόδου Κορυφής: “Η Κύπρος θέλει αλληλεγγύη στην πράξη”

«Η αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μη ανανέωση της σχετικής NAVTEX είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματική αποκλιμάκωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο ΥΠΕΞ την Ισπανίδα ομόλογό του Γκολζάλες Λάγια, με την οποία συζήτησαν εκτενώς, τόσο τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και τα τεκταινόμενα στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, τόσο στις ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, όσο και στις προσδοκίες της κυπριακής πλευράς από τη σύνοδο της 1ης και της 2ας Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, όπως γνωρίζετε όλοι, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης δεν έχουν επεκταθεί στην Κύπρο. Αντιθέτως, στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου παρατηρούμε κλιμάκωση και συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, η οποία αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες, συλλογικές εκκλήσεις της ΕΕ για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της και σεβασμό της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη, στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, μετά από πολλές συζητήσεις και αποφάσεις. Η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη. Η συγκεκριμένη υπεράσπιση των κοινών αξιών και συμφερόντων μας και η εφαρμογή των αποφάσεών μας είναι ουσιαστικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice