Μόρια: Τι ψάχνουν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ – Επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στη Λέσβο

Τα αίτια της φωτιάς και της γενικότερης καταστροφής στη Μόρια αναζητούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το τελευταίο διήμερο υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στη Μόρια και αντιδράσεις λόγω της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό με τον ολικό αποκλεισμό της περιοχής και με την ανάγκη παραμονής των προσφύγων και μεταναστών εντός του hotspot. Με βάση το σχέδιο «Αγνοδίκη» ολόκληρη η δομή χαρακτηρίστηκε- μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων- «κρίσιμη περιοχή» ενώ δημιουργήθηκαν μόνο δύο σημεία εισόδου – εξόδους, ένα πρωτεύων και ένα εναλλακτικό. Και αυτό προκάλεσε δύο 24ωρα πριν από την πυρκαγιά γενική δυσφορία και διαμαρτυρίες με διαμένοντες που επιζητούσαν ελευθερία κινήσεων.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» προβληματισμός υπάρχει και για πληροφορίες για τον ρόλο ενός – δύο ΜΚΟ, οι οποίες παρακινούσαν τους παραμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας να αντιδράσουν. Επιπλέον, πληροφορίες που επικαλούνται «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν ότι σε πρόσφυγες – μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας διακινήθηκε περίπου 30 λεπτά πριν από τη φωτιά SMS που ανέφερε ότι θα πρέπει να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης γιατί υποτίθεται ότι θα εκκενωνόταν η δομή και θα μετακινούνταν εκτός Λέσβου. Πάντως η εκδοχή ότι η καταστροφή του ΚΥΤ οφείλεται σε προβοκάτσια φαίνεται να απομακρύνεται. Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ανώτατα στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη σε σχέση με την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον χώρο παραμονής 13.000 προσφύγων – μεταναστών, καθώς και όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις (όπως τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου).

Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο νησί της Λέσβου που έχει κηρυχθεί για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  είναι έκρυθμη με τους μετανάστες να βρίσκονται στους δρόμους μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από φωτιά και να έχουν δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στην ομαλή ζωή στο νησί. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι απαιτούν άμεσα να αποσυμφορηθεί η Λέσβος, που είναι δέσμια επί μια δεκαετία και έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Φοβούμαστε για τις ζωές μας , δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, λένε οι κάτοικοι που βλέπουν γύρω τους η Λέσβος να καταστρέφεται συστηματικά με την καθημερινότητα να είναι εφιαλτική.

Παράλληλα έχει στηθεί ξανά ένα σκηνικό πολέμου με διμοιρίες των ΜΑΤ να προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδό των παράνομων εισερχόμενων στη χώρα,  στην πόλη της Μυτιλήνης.Οι δρόμοι και τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε υπαίθριους καταυλισμούς  και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην ανακατασκευή του ΚΥΤ Μόριας και προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Οι αρχές του νησιού Περιφέρεια, Δήμοι και φορείς ζητάνε επίμονα να σταματήσει ο σχεδιασμός για δημιουργία μεγάλης δομής και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα οι μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας στο νησί με έξι επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και τέσσερις ΟΠΚΕ, οι οποίες μεταφέρονται άμεσα.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι θετικοί στον κορονοϊό μετανάστες , οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσα στο πλήθος ή έχουν κρυφτεί στο ύπαιθρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από το νησί της Λέσβου έχουν εντοπιστεί 8 από τους 35 μετανάστες φορείς του ιού και οι υπόλοιποι αγνοούνται.

 
Σχολιάστε