Κορονοϊός: «Καλπάζει» η φονική επιδημία – Περισσότεροι από 1.600 οι νεκροί

1.669 νεκροί και 69.125 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 29 χώρες , ο τραγικός απολογσμός του κοροναϊού.
Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Ασίας, τροφοδοτώντας την ανησυχία για την παγκόσμια επιδημία ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς.

Κινέζος τουρίστας 80 ετών που νοσηλευόταν στη Γαλλία από τα τέλη Ιανουαρίου πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, ενημέρωσε χθες Σάββατο η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν. Ο θάνατος είναι «ο πρώτος εκτός της Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη», διευκρίνισε.

Η ηπειρωτική Κίνα — εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο — καταμετρά μέχρι τώρα 1.662 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού, με βάση τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επαρχιακή επιτροπή υγείας της επαρχίας Χουμπέι σήμερα.

Μόλις τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας σε διεθνές επίπεδο: ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή της Ιαπωνίας, από ένας στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες και στη Γαλλία.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν εξάλλου χθες στην Κίνα τα 68.000, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19. Στον απολογισμό που δημοσιοποιεί καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.843 νέα κρούσματα, αριθμό που ήταν μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που καταγράφηκε την Παρασκευή και δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο.

Ενώ η Χουμπέι παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο επί τρεις εβδομάδες και πολλές πόλεις της ανατολικής Κίνας επιβάλλουν δραστικά μέτρα περιορισμού, το Πεκίνο με τη σειρά του ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή πως ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Η κινεζική πρωτεύουσα δίνει πλέον εντολή σε όλους όσοι φθάνουν σε αυτήν να επιβάλλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται, ανέφερε η Ημερησία του Πεκίνου, επίσημη εφημερίδα. Η δραστηριότητα στην πόλη συνεχίζει να έχει παραλύσει και πολλές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπολογιστών.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού, κατά τις παραταθείσες διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Έγιναν περίπου 283 εκατομμύρια μετακινήσεις μεταξύ της 25ης Ιανουαρίου και της 14ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Λίου Σιαομίνγκ.

Η επιδημία που προκαλεί ο COVID-19 κρατά τον κόσμο όλο σε συναγερμό, καθώς σχεδόν 600 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε περίπου τριάντα χώρες.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή το πρώτο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο.

Τα 69.125 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19  ανά χώρα είναι:

68.440 Mainland China

285 Others

72 Singapore- 56 Hong Kong- 43 Japan- 33 Thailand- 28 South Korea –22 Malaysia

18 Taiwan –16 Germany, Vietnam- 15 Australia, USA- 12 France – 10 Macau –9 UK

8 United Arab Emirates- 7 Canada- 3 Italy- Philippines- India

2 Russia- Spain

1 Nepal- Cambodia- Belgium- Finland- Sweden- Egypt- Sri Lanka

 
Σχολιάστε