Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν, είναι και θα είναι πρώτο μέλημα του κράτους, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την παρουσίαση των δύο βασικών σχεδίων για την διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών, που έγινε σήμερα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στην ευαισθησία, όπως είπε, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα περιβάλλοντος, που έχει δείξει έμπρακτα την τελευταία 15ετία, από απλός βουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την διετία 2007-2009, την τραγωδία στο Μάτι και την Μάνδρα, μέχρι τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εντολές που έχει δώσει.

«Πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Το κράτος είναι εδώ. Η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Η προστασία και ασφάλεια όλων των πολιτών είναι καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για τον ιερό αυτό σκοπό», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Την παρουσίαση των σχεδίων έκανε ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε υποχρέωση και ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.

Χαρδαλιάς: Τέλος σε αρρυθμίες και δικαιολογίες δεκαετιών 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως τα δύο αυτά σχέδια, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος», για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών βάζουν τέλος «στις αρρυθμίες και δικαιολογίες δεκαετιών», καθώς και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προκαλούσαν προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό.

«Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές, όπως χιονοπτώσεις, σεισμοί, μέχρι και έκρηξη ηφαιστείου.
Σχολιάστε