Μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας συγκροτεί ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα το βλέμμα της Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις, αναφορικά με το «μνημόνιο» που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, που περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, θα δηλώσουν σήμερα ότι το σύμφωνο αυτό, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο, αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Τουρκία να μην παρερμηνεύει την ψύχραιμη στάση της Ελλάδας. «Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συστρατεύονται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε και εσχάτως και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως άφησε να εννοηθεί η σκληρή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε από πλευράς του πως υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.
Σχολιάστε