Λήγει σήμερα η κατάπαυση του πυρός στη Συρία – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αδειάζει σιγά – σιγά η κλεψύδρα των 120 ωρών της εκεχειρίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, που είχε σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, έως ότου απομακρυνθούν μόνοι τους οι Κούρδοι μαχητές από τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τους πανηγυρισμούς όλων των εμπλεκόμενων πλευρών όταν ανακοινώθηκε η εκεχειρία, φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα. Αυτό που έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή, ήταν το γεγονός ότι οι 120 ώρες ολοκληρώνονται το βράδυ της Τρίτης. Όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ταγιπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προ ημερών, πως η Τουρκία θέλει να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ, ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας. Οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας περιλαμβάνουν το Μανμπίτς και το Κομπάνι.

Πρόκειται για δύο περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ, με τις… ευλογίες της Ρωσίας.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την επέκταση που επιδιώκει. Ενδεχομένως, αν ο Ερντογάν δεν πάρει αυτό που θέλει από τη συνάντηση στο Σότσι, να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τη μη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή, με σκοπό να συνεχίσει την επίθεση και να φτάσει μέχρι εκεί που θέλει.

Την ίδια στιγμή που η εκεχειρία «δοκιμάζεται», και ενώ οι Κούρδοι αποχωρούν από αρκετές περιοχές των συνόρων, οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Με δηλώσεις τους, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισαν από τη μια πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την επιχείρηση, ενώ αμφότεροι έστειλαν μήνυμα πως αν δεν έχουν συμβεί όλα όσα θέλουν μέχρι τη λήξη των 120 ωρών, τότε θα επιτεθούν εκ νέου.
Σχολιάστε