«Βόμβα» Τσαβούσογλου: «Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε την Αμμόχωστο»

Την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Αμμόχωστο επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Σε όλα τα ειρηνευτικά σχέδια από το 1974 η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου περνάει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση. Τις δηλώσεις για τουριστική αξιοποίηση ακολούθησε η επίσξεψη Τσαβούσογλου στην κλειστή πόλη, παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι απειλούν ότι θα ανοίξουν τη σφραγισμένη Αμμόχωστο.  Μόλις τον περασμένο Ιούνιο  ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι είχε δηλώσει ότι «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, ανακοινώνοντας την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

 
Σχολιάστε