Ο Ν. Χαρδαλιάς στο OTAVOICE: «Κάθε μέρα δίνουμε και μια διαφορετική μάχη και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι»

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε αποκλειστικά στο OTAVOICE και αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη νέα αντιπυρική περίοδο που θα παρουσιαστεί την 1η Νοεμβρίου αλλά και στην επικείμενη συνεργασία της Ελλάδας με διάφορες χώρες της Ν. Ευρώπης πάνω σε συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης για ζητήματα δασοπυρόσβεσης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις 11 Ιουλίου ανέλαβε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός αποδείχθηκε αμέσως η καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, μιας και έχει πρωτογενή γνώση των προβλημάτων, καθώς και των παθογενειών που θα πρέπει να ξεπεράσει ώστε να αποφευχθούν αστοχίες που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο της καταστροφής στη Χαλκιδική αλλά και του σεισμού στην Αθήνα έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής του και είναι πανέτοιμος να προωθήσει το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Πολιτική Προστασία, με στόχο την δημιουργία ενός Οργανισμού με ξεκάθαρο καταμερισμό αρμοδιοτήτων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στην 84η ΔΕΘ κι αφού επισκέφτηκε το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε και στο περίπτερο του OTAVOICE όπου μίλησε αποκλειστικά στον Διευθυντή του, κ. Αθανάσιο Μπέλτσο και στον δημοσιογράφο-συνεργάτη της ιστοσελίδας κ. Βασίλη Περδικίδη.

«Τα αποτελέσματα τα φέρνουν οι ομάδες και η ομαδική προσπάθεια. Αυτούς τους δυο μήνες είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις όπως στην Χαλκιδική με τα πρωτοφανή φαινόμενα, τον σεισμό στην Αθήνα, ενώ βρεθήκαμε και μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου με ένα σχέδιο που δεν ήταν προϊόν της δικής μας στρατηγικής. Όμως το αξιόμαχο προσωπικό της Πυροσβεστικής και η συνολική προσπάθεια που έγινε με τους εμπλεκομένους φορείς έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμούς. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική μάχη απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για την επομένη μέρα».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη νέα αντιπυρική περίοδο που θα παρουσιαστεί την 1η Νοεμβρίου υπογραμμίζοντας πως: «το καινούριο σχέδιο που αφορά στη αντιπυρική περίοδο θα είναι πραγματικότητα. Δυστυχώς από τον προηγούμενο Μάιο έπρεπε να δοθεί αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επίσης θα δώσουμε στη δημοσιότητα και το αντιπλημμυρικό σχέδιο που είναι σημαντικό διότι τα φυσικά φαινόμενα, ειδικά στη Μακεδονία μας, στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερο συνυφασμένα με τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και λιγότερο με τα ζητήματα των πυρκαγιών».

Τέλος ο Γενικός Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνεργασία της Ελλάδας με διάφορες χώρες της Ν. Ευρώπης πάνω σε συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης σε ζητήματα δασοπυρόσβεσης. Όπως εξηγεί ο κ. Χαρδαλιάς στο OTAVOICE: «Είναι συνολική η συνεργασία μας με όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.). Ξεκίνησε σαν μια ωραία ιδέα και μετεξελίχθηκε σε ένα σημαντικό όραμα. Τείνει να γίνει σημείο αναφοράς στρατηγικής εμβέλειας που αφορά στα ζητήματα της δασοπυρόσβεσης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα όχι μόνο προς την κατεύθυνση της επιχειρησιακής δυναμικής μας αλλά και της ανταλλαγής καλών πρακτικών σε όλη την Ευρώπη που θα προσδώσει ένα θετικό πρόσημο στα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία στη χώρας μας».
Σχολιάστε