OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το Κογκρέσο κηρύσσει “πόλεμο” εναντίον της Τουρκίας, του Μιχάλη Ιγνατίου

Σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Οι αντιδράσεις από το Κογκρέσο προμηνύουν “πόλεμο”, ήταν η πρώτη αντίδραση διπλωμάτη με γνώση της υπόθεσης της αγοράς και της παραλαβής πλέον από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400, τα πρώτα εξαρτήματα του οποίου έφτασαν χθες σε αεροδρόμιο της Άγκυρας. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων ακόνισαν χθες τα μαχαίρια τους και δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και τον Αμερικανό Πλανητάρχη αν παραμείνει απαθής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας έφτυσε στα μούτρα τον πρόεδρο της Αμερικής και τους συνεργάτες του. Δεν τους φοβήθηκε και προχώρησε στους σχεδιασμούς του. Oι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και εάν δεν αντιδράσουν σύντομα θα χάσουν εντελώς το παιγνίδι με την Τουρκία, η οποία παίζει πλέον ανοικτά με τους Ρώσους.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Αμερική βρέθηκε προ εκπλήξεως. Όσοι στην κυβέρνηση –με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ– πίστευαν ότι έλεγχαν το παιγνίδι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Εάν η Ουάσιγκτον δεν επιβάλει κυρώσεις άμεσα και δεν ακυρώσει τώρα τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, θα απωλέσει ένα σημαντικό στρατηγικό παιγνίδι στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εκτός εάν ανακοινώσει στρατηγικά αντίμετρα, χρησιμοποιώντας τον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι η μόνη κίνηση που θα την διασώσει.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ποικίλουν. Ακούστηκε ακόμα και ότι η Αμερική επιδιώκει ένα συμβιβασμό. Η λέξη από μόνη της είναι ένα κέρδος για την Τουρκία. Διότι σημαίνει πως το ρωσικό σύστημα θα παραμείνει στη χώρα. Άλλωστε, ο Ερντογάν κέρδισε χθες πολλούς πόντους στο εσωτερικό μέτωπο και τούτη τη στιγμή αυτό τον ενδιαφέρει. Οποιαδήποτε υποχώρηση εξασφαλίσει από την Αμερική θα τον καταστήσει πανίσχυρο και άτρωτο. Αυτό θέλουν οι Αμερικανοί;

Στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένουν στη θέση τους και δεν υποχωρούν. Ό,τι είπαν μέχρι σήμερα δεν το παίρνουν πίσω. Επικρατεί ένας απίστευτος θυμός για τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του. Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε μία γεύση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ήταν αποδέκτης και της τουρκικής ειρωνείας. Λίγο-πολύ του είπε, αγνοώντας κάθε προειδοποίηση, ότι σκέφτονται να πάρουν και το αμερικανικό σύστημα Patriot! Οι Αμερικανοί θερίζουν ό,τι έσπειραν. Αυτοί έχουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν. Την παρτίδα καλείται να κερδίσει τώρα το Κογκρέσο και να διασώσει το γόητρο της Αμερικής. Σημαντικοί βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αλλά απείλησαν με “κόλαση” την κατοχική δύναμη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή», υπογραμμίζουν οι βουλευτές που ασχολούνται με το ζήτημα. Και στέλνουν το μήνυμα που δεν μπορεί να το αγνοήσει ο ηγέτης της Τουρκίας. «Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», τονίζεται εμφαντικά. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και όποιον πάρει μαζί του είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων, που έδειξαν αποφασιστικότητα με τη σαφή προειδοποίηση ότι «κανείς δεν παίζει με την Αμερική».

hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice