Χαράτσι έως 20% στην Αττική Οδό- Απλησίαστη για τον κόσμο στα 3.3 ευρώ η διέλευση

Σαν πολεμικό ανακοινωθέν έσκασε η σημερινή ανακοίνωση της Αττική Οδός Α.Ε. με την οποία γνωστοποιεί την νέα τιμολογιακή της πολιτική η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 θα επιφέρει αυξήσεις στα διόδια στο 20%.

Από τα 2,80 ευρώ  που έχει σήμερα η διέλευση για ένα επιβατικό όχημα θα αυξηθεί σε δύο δόσεις, μία από 1η Ιουλίου 2019 στα 3 ευρώ και αρχές  του 2020 στα 3,30 ευρώ.

Η  εταιρία με την ανακοίνωση της προσπαθεί να παρουσιάσει τις πρωτοφανείς σε μέγεθος αυξήσεις ως αναγκαίες και επιβεβλημένες. Η υπόθεση θυμίζει την εποχή του Γεώργιου Σουφλιά όπου πάλι μέσα σε προεκλογική περίοδο το 2009 είχαν αυξηθεί τα διόδια από τους ιδιώτες -εργολάβους. Εδώ ισχύει η λαική ρήση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει:

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» ανακοινώνει τις νέες τιμές των διοδίων που θα τεθούν σε ισχύ σε δύο διαδοχικά στάδια για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων.

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος να ανακοινώνονται στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους.

Σημειώνεται ότι η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Άνω Συμβατικό Όριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε €3,77, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων, αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια. Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε €2,70, η «Αττική Οδός Α.Ε.» προχώρησε μέχρι σήμερα σε μία μόνο μικρή αύξηση κατά €0,10, στα €2,80 τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των €2,80 με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των €2,70 με ΦΠΑ 19%.

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε €2,80, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών.

Στο www.aodos.gr υπάρχουν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εκπτωτικά προγράμματα, τις κατηγορίες των οχημάτων και τις νέες τιμές, ενώ ειδική εφαρμογή βοηθάει τον οδηγό να επιλέξει το πιο συμφέρον πρόγραμμα ανάλογα με τη χρήση που κάνει στον αυτοκινητόδρομο.»

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε τελικά από τον  αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και ήταν σκληρή μέσω δήλωσης του, στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης :

«Eνώ διαπραγματευόμασταν τη μείωση των διοδίων, η Αττική Οδός ΑΕ ανακοίνωσε, μονομερώς, αυξήσεις των διοδίων, επιχειρώντας να υλοποιήσουν προεκλογικά ό,τι προσδοκούν μετεκλογικά. Ντροπή τους…»

 Για «προβληματική απόφαση που δεσμεύει και την επομένη κυβέρνηση» κάνουν λόγο από την Νέα Δημοκρατία δείχνοντας δυσαρέσκεια για την απόφαση που πήρε σε μια τέτοια χρονική στιγμή η εταιρία.

Το ερώτημα είναι αν τελικά κυβέρνηση – αντιπολίτευση εκτος από την αντίθεση τους, θα προσβάλλουν την απόφαση της εταιρίας , η οποία είναι ακατανόητη , προκλητική και απαράδεκτη σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Σχολιάστε