Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα – Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Η  γιορτή του Πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου, αλλά και γενικότερα στην πατρότητα και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Η γιορτή αυτή έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε «δεύτερη μοίρα».


Ο θεσμός της γιορτής ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Παρόλα αυτά δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και έτσι έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Παρά τις προσπάθειες για επισημοποίηση της γιορτής, τελικά, μόλις το 1966 κατόρθωσαν να καθιερωθεί επίσημα ως εορτή, από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και η απόφαση οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα (2019) πλέον η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας, και είναι η ημέρα τιμής όλων των πατεράδων του κόσμου!

Όπου και αν βρίσκεστε, λοιπόν, την Κυριακή 16 Ιουνίου, θυμηθείτε τον πατέρα σας, δεν χρειάζονται πολλά – πολλά, ούτε δώρα ακριβά. Απλά πάρτε τον ένα τηλέφωνο αν είστε μακριά και ευχηθείτε του. Ή ακόμα καλύτερα, αν έχετε το προνόμιο να τον έχετε κοντά σας, κάντε του μια σφιχτή αγκαλιά και πείτε του πόσο τον αγαπάτε, όπως τότε… όταν ήσασταν μικρά παιδάκια και τρέχατε κοντά του φωνάζοντας «μπαμπά μου σ’ αγαπώ»!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους πατεράδες όλου του κόσμου!
Σχολιάστε