Γερμανικά παιχνίδια δεν αλλάζει η θέση μας για ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην Ε.Ε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας  τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία  και τα Σκόπια.

Παράλληλα ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι αν κάποια κράτη – μέλη χρειάζονται επιπλέον χρόνο προκειμένου να πειστούν, «τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

«Η στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πάντα πολύ σαφής: θέλουμε να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακε@@νια», δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Γκενκ Τσακάι, επικαλούμενος και την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μας επιβεβαιώνει σε αυτό, διότι οι προϋποθέσεις περιγράφονται ως εκπληρωθείσες και διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αποφασίζει η Γερμανία μόνη της, αλλά από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

«Αν ισχύει ότι, με λίγο περισσότερο χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα, να συγκατατεθούν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτά τα κράτη – μέλη τα οποία τώρα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», συνέχισε ο κ. Μάας και διευκρίνισε ότι η γερμανική θέση επί της αρχής, δηλαδή υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δεν αλλάζει.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες δημιουργήθηκε η  εικόνα ότι η Μέρκελ θα βάλει φρένο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαική Ένωση . Τα παιχνίδια ζέστη – κρύο του Βερολίνου αποσκοπούν  στο να έχουν υπό επιτήρηση τα κράτη όπως η χώρα μας. Η στρατηγική τους κατά βάση δεν αλλάζει, παρά μονάχα σε επικοινωνιακό επίπεδο για να υπηρετήσει τον σχεδιασμό της εξωτερικής της πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε