OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα τουρκική πρόκληση: Απαγορεύτηκε ημερίδα στην Άγκυρα για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η νομαρχία της Άγκυρας έκρινε ότι λόγω βάσιμων φόβων για ύπαρξη αντιδράσεων που θα απειλούσαν την ασφάλεια της εκδήλωσης

Απαγορεύτηκε με απόφαση της νομαρχίας της Άγκυρας η εκδήλωση του Σαββάτου 18 Μαΐου που οργάνωναν Τούρκοι διανοούμενοι με τίτλο «Η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Την εκδήλωση είχε οργανώσει ο ιστορικός ερευνητής Σαϊτ Τσετίνογλου, συνέντευξη του οποίου φιλοξένησε και το OPEN TV στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας 07.00 την Πέμπτη 16 Μαΐου, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γενοκτονία κατά των Ποντίων.

Κατά την εκδήλωση θα προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη και η οργάνωση «Πρωτοβουλία Ελεύθερης Διανόησης της Άγκυρας» είχε κυκλοφορήσει σχετικές αφίσες με την ταινία καθώς και τους ομιλητές που θα λάμβαναν μέρος. Έπειτα από καταγγελίες πολιτών, ωστόσο, η νομαρχία της Άγκυρας έκρινε ότι λόγω βάσιμων φόβων για ύπαρξη αντιδράσεων που θα απειλούσαν την ασφάλεια της εκδήλωσης πρέπει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας αλλά και η διεξαγωγή της ημερίδας.

Η ταινία «Μπάντα», χορηγός της οποίας είναι το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, εξιστορεί την ιστορία της μπάντας του Δήμου Κερασούντας, η οποία έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Τοπάλ Οσμάν Αγά εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με βάση την αφήγηση του οποίου δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice