Περιστέρη: «Ακατανόητη η καθυστέρηση στην Αμφίπολη»- Οι καταγγελίες για τον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού

Καθημερινά δικαιώνεται το OTAVOICE σχετικά με τις αποκαλύψεις του στο θέμα της Αμφίπολης- Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις καταγγέλλει η Κατερίνα Περιστέρη για τον Τύμβος της Αμφίπολης

Κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα δικαίωσης για το OTAVOICE και τη δημοσιογραφική του ομάδα. Αναφερόμαστε φυσικά στο θέμα της Αμφίπολης και στις ανασκαφές στο λόφο Καστά. Άλλωστε εμείς πρώτοι σας παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα από την ομιλία του Αστέριου Τσίντσιφου, στην εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσε ο «Όμιλος φίλων για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης Αμφιπολίτες» στην οποία ο συγγραφέας-ερευνητής-νομισματολόγος κ.Αστέριος Τσίντσιφος, με την υποστήριξη του λόγου του από τον αφηγητή κ. Αθανάσιο Μπίντα Δρ. Φιλοσοφίας ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Νις της Σερβίας, παρουσίασαν τα νομίσματα της εποχής και  «διάβασαν»  την ιστορία που αποτυπώνεται πάνω σε αυτά!

Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις της πως είναι επιλογή της κυβέρνησης «να θάψει το μνημείο» έκανε λόγο για ακατανόητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο της Αμφίπολης στο περιθώριο της εκδήλωσης «το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη» που διοργάνωσε σήμερα η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κυρία Περιστέρη από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζονται προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου.

«Είναι ένα μνημείο που το αγαπάω και που προσπαθούμε τώρα με όλους τους τρόπους να μπορέσουμε να το κάνουμε επισκέψιμο κάποια στιγμή γιατί έχει μείνει εδώ και κάποια διάστημα στην αφάνεια», τόνισε η κα Περιστέρη σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα έχουν ξεκινήσει ήδη. Υπάρχουν προβλήματα εκ μέρους του υπουργείου στην υλοποίηση του έργου. Κατεβαίνω υποψήφια με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να αγωνιστώ για τον τύμβο Καστά, να μπορέσουμε να το αναστηλώσουμε, να φέρουμε όλο τον κόσμο, να γίνει επισκέψιμο και όταν γίνει επισκέψιμο μετά θα μπορεί να μπει και στην UNESCO. Είναι σημαντικό και θα δώσει ανάπτυξη, όχι μόνο στην πολιτιστική ζωή του τόπου αλλά γενικότερα. Είναι πλούτος για την Ελλάδα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και με το μνημείο αυτό θα πάει μπροστά η Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ρακκάς με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο που μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για τουρίστες και όχι μόνο, ενώ έκανε λόγο για μια επένδυση που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

«Η Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένα άκρως σημαντικό μνημείο του Μακεδονικού Ελληνισμού η οποία μπορεί να καταστεί παγκόσμια πόλος έλξης όχι μόνο τουριστικής αλλά και επιστημονικής, αρχαιολογικής και ιστορικής. Δυστυχώς είναι και ένα μνημείο της ελληνικής κακοδαιμονίας καθώς έμπλεξε σε μια κομματοκρατική διαμάχη η οποία υποβαθμίζει την ίδια πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία έχει στερηθεί και το οικονομικό, γεωπολιτικό και το κοινωνικό της βάθος. Αποτελεί την μόνη δυνατή επένδυση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα συστηματικά προκειμένου να βγει από την κρίση και να αποκτήσει έναν διεθνές, τουλάχιστον πολιτιστικό ρόλο» σημείωσε.

Τέλος, ο Δρ. Γεωλογίας, Μάνος Κατριβάνος σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μια σειρά εκδηλώσεων για τον πολιτισμό στο πλαίσιο μιας ευαισθησίας, που έχουμε ως δημοτική για τον πολιτισμό, ως πολίτες της Θεσσαλονίκης και αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό που αυτή ακτινοβολεί».
Σχολιάστε