Προκαλεί ο ανιστόρητος Ιβάνοφ: «Ο Κεμάλ ήταν… Μακεδόνας»

Ακόμη μια πρόκληση, η οποία θέτει εν αμφιβόλω την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Τούρκοι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν τα Σκόπια την προηγούμενη εβδομάδα και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβανόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA  ο πρόεδρος της χώρας τίμησε τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV, Sadi Sener, με το μετάλλιο του κράτους.

Στη συνέχεια ο Ιβανόφ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο επιχειρηματία δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας) είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν το έδαφος της Μακεδονίας. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας έστειλα τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην πΓΔΜ. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

Ο Σκοπιανός πρόεδρος στην ουσία έφερε ξανά στο προσκήνιο το όραμα τους για τη «Μεγάλη Μακεδονία». Παράλληλα επιχείρησε να εντάξει στη «γεωγραφική» περιοχή της ευρύτερης Μακεδονίας και την πόλη της Θεσσαλονίκης, υπονοώντας ότι οι πραγματικοί Μακεδόνες ταυτίζονται εθνολογικά με τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων.

Από την Αθήνα, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας πάντως… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση για τις προκλητικότατες δηλώσεις του ανιστόρητου Ιβανόφ. Η μοναδική αντίδραση ήταν από τη Βουλγαρία, η οποία δια του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κάλεσε τα Σκόπια να τελειώνουν με τις αλυτρωτικές αναφορές και πολιτικές.
Σχολιάστε