OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Olympia Forum- Ελ. Βαρουξής: «Ο σπόρος έπεσε…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συγκινητική και μεστή ομιλία του προέδρου του Olympia Forum Ελευθέριου Βαρουξή, στο κλείσιμο των εργασιών…

«Η εμπειρία του 1ου Αναπτυξιακού Συνέδριου, καταδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το όραμά μας και το σχέδιο για την περιοχή. Η Ηλεία είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες, ανοιχτή στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις επενδύσεις και ανοιχτή βέβαια στην υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά στην τελετή λήξης του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, «OlympiaForum», ο πρόεδρος του Olympia Forum, πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΕΒΕ Ηλείας Ελευθέριος Βαρουξής.

Από το πρωί της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέβηκαν στο βήμα και κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις για θέματα που αφορούν στις Υποδομές και τα Έργα Ανάπτυξης, για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, για τον ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνολογία, για την Αγροτική Ανάπτυξη, για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Έγιναν παρεμβάσεις, υποβλήθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος.  «…ο πλούσιος διάλογος, οι συζητήσεις στις θεματικές ενότητες αλλά και οι διαφωνίες και οι διαπιστώσεις από αυτό το Συνέδριο, καθώς και η μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και πολιτών, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός θεσμού για τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα», είπε ο κ.Βαρουξης

«Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ
ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ»

«Πιστεύω πως όσοι παρακολουθήσαμε αυτά που συζητήθηκαν στις θεματικές συνεδρίες, αντιληφθήκαμε ότι η κρίση μας έκανε όλους σοφότερους.

Είναι νομίζω πεποίθηση όλων μας, ότι στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, θα πρέπει να βάλουμε ¨πλάτη¨ όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και κύρια να μην επαναλάβουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που απέτυχε και χρεοκόπησε τη χώρα.

Η ανάπτυξη, τόσο της Πελοποννήσου, που απετέλεσε το βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου, όσο και ολόκληρης της χώρας, θα είναι μια λέξη κενή περιεχομένου, εφόσον δεν συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο και μακρόπνοο σχέδιο, στην κατάρτιση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά όλοι: Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος του Olympia Forum.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΟ

Το επιστέγασμα της επιτυχίας του 1ου Olympia Forum, θα έρθει όταν – όπως είπε ο κ.Βαρουξής – τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μετουσιωθούν σε έργο, στο μέλλον. «Τότε θα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια, πως ναι, το Συνέδριο αυτό ήταν πετυχημένο και έχτισε το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη βάση οικοδόμησης σχέσεων ειλικρίνειας στο διάλογο μεταξύ πολιτείας, θεσμικών αρχών, αυτοδιοίκησης, φορέων και κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην σύντομη καταληκτική ομιλία του, ο Λευτέρης Βαρουξής, «ξεχωρίζοντας» κάποια σημαντικά κεφάλαια από κάθε μια από τις εννέα συνεδρίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και να «κλείσει» χωρίς άλλη αναβολή το θέμα του δρόμου «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα», τα Ευρωπαϊκά προγράμματα να πάψουν να μένουν στα συρτάρια, να προχωρήσουν οι επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων που θα ανοίξουν 1.000 και πλέον θέσεις εργασίας, να μειωθεί η γραφειοκρατία μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή και γίνει ανταγωνιστική, ο τομέας του τουρισμού και του πολιτισμού να αναπτυχθούν 365 ημέρες τον χρόνο, κ.α.

«Η χώρα μας βίωσε την οικονομική κρίση, όπως καμία άλλη στην Ευρώπη. Πονέσαμε, παλέψαμε, επιζήσαμε. Ήρθε η ώρα αξιοποιώντας την ιστορία μας, τα γεωγραφικά μας πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό μας, να αναπτυχθούμε και  να μην κοιτάξουμε ποτέ ξανά πίσω. Να κερδίσουμε τις μάχες μας στην Ευρώπη, έτσι ώστε να κερδίσουμε πίσω το χαμόγελό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουξής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ –
ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ

Ο Ελευθέριος Βαρουξής δεν παρέλειψε να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Olympia Forum, ευχαριστώντας θερμά τον πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της, με την ευχή και ελπίδα να γίνει η ¨στέγη¨ του Olympia Forum, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια, βλέποντας σε αυτή την ιδέα «…τη σπίθα που μπορεί να γίνει φωτιά», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, την οποία χαρακτήρισε  «φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γυναίκες της χώρας μας».

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ…
Ο ΣΠΟΡΟΣ ΕΠΕΣΕ

Καταλήγοντας, ο κ.Βαρουξής έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου, λέγοντας «Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ολοκληρώθηκε, αφήνοντας διαφορετική ¨γεύση¨ στον καθένα μας. Επί τρεις μέρες, έχοντας την ευκαιρία να το παρακολουθήσω λεπτομερώς, θα επιμείνω στην άποψή μου ότι, ο διάλογος δεν έβλαψε, αντιθέτως έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις (επαρκείς ή μη, εδώ είμαστε να το κρίνουμε) και μια σειρά από θέματα έμειναν αναπάντητα.

   Η ολοκλήρωση των εργασιών του με βρίσκει περισσότερο αισιόδοξο. Είμαι βέβαιος ότι ο σπόρος έπεσε…».

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice