OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Είσοδος του γερμανικού κράτους στις εταιρείες της χώρας για να μην εξαγοραστούν από Κινέζους!

Ενώ στην χώρα μας η Γερμανία επιβάλλει πολιτικές που οδηγούν στην εκποίηση επιχειρήσεων μείζονος εθνικής σημασίας όπως η ΔΕΗ και πλουτοπαραγωγικών πηγών, η ίδια προασπίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα, επιστρέφει σε μια παλιά τακτική με το κράτος να προσπαθεί να παρέμβει και να αποτρέψει επιθετικές εξαγορές από διεθνή κεφάλαια κυρίως προερχόμενα από την Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσίασε σήμερα μια νέα βιομηχανική στρατηγική που είπε ότι ήταν απαραίτητη για τη συνοχή της χώρας, προκειμένου το γερμανικό κράτος να αποκτήσει ποσοστά σε εταιρίες για να αποτρέψει ξένες εξαγορές σε κάποιους βασικούς τεχνολογικούς κλάδους.

Η στροφή προς μια πιο αμυντική βιομηχανική πολιτική είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών της Γερμανίας για τις ξένες – κυρίως κινεζικές – εταιρίες που αποκτούν γερμανική τεχνολογία και διαβρώνουν τη μεταποιητική βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής ευημερίας.

Η επιβίωση εταιριών, όπως η Thyssenkrupp, η Siemens, η Deutsche Bank και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι προς το εθνικό συμφέρον, δήλωσε, προτείνοντας τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου για τη στήριξη βασικών βιομηχανιών.

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 2030», ο Αλτμάιερ τόνισε ότι προτιμά το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, αλλά στην περίπτωση μη ισότιμων όρων ανταγωνισμού παγκοσμίως, ίσως παρόλα ταύτα να χρειαστεί να το πράξει.

«Μπορεί να φθάσει έως την απόκτηση από το κράτος προσωρινού ποσοστού σε εταιρίες – όχι για να εθνικοποιηθούν και να τελούν υπό διαχείριση μακροπρόθεσμα αλλά για να αποτραπεί η πώληση και η αποχώρηση από τη χώρα βασικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η στρατηγική ενθαρρύνει κινήσεις για την προώθηση «εθνικών πρωταθλητών» και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εταιριών σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς.

Με το σχέδιο “Made in China 2025”, το Πεκίνο προωθεί την εγχώρια ανάπτυξη τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, αγοράζει παράλληλα τεχνολογία στο εξωτερικό μέσω της απόκτησης εταιριών όπως η γερμανική εταιρία ρομπότ Kuka.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι στόχος της στρατηγικής είναι να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευημερία που βιώνει η Γερμανία τα τελευταία 70 χρόνια.

«Πρόκειται για ένα θεμελιώδες θέμα για τη γερμανική πολιτική, και δεν είναι απλά οικονομικό ζήτημα, είναι μάλλον ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία για τη συνοχή της χώρας και τη νομιμότητα του δημοκρατικού συστήματος», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice