OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εμπόλεμη ζώνη το Παρίσι: Απόλυτο χάος – Σύσκεψη κάλεσε ο Μακρόν για επιβολή κατάστασης έκτακτη ανάγκης

Νύχτα βίας, επεισοδίων, συλλήψεων και τραυματισμών ήταν η χθεσινή στο Παρίσι, στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”. Η κατάσταση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ήταν χαοτική, με τους δρόμους της Πόλης του Φωτός να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

“Μυρίζει επανάσταση”: από την Όπερα στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σπασμένες βιτρίνες, καμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας. Ενδεικτικό της έκτασης των επεισοδίων είναι ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 100, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 260 συλλήψεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες το βράδυ μετέβη σ’ ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση

Η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των χειρότερων βιαιοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Ομάδες νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν σιδερένιες ράβδους και τσεκούρια, προκάλεσαν επεισόδια χθες, Σάββατο, στους δρόμους του Παρισιού, βάζοντας φωτιά σε τουλάχιστον δώδεκα οχήματα καθώς και σε κτίρια.

«Πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασής τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=o5CE8cfFLx0

Σχετικά Άρθρα

Έπεσαν οι μάσκες- Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

otavoice

Σπουδαία πρόκριση! Ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά του Europa Conference League

otavoice

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα οικοδομικά ύψη: Ο ΝΟΚ δεν βελτιώνεται πρέπει να καταργηθεί

otavoice

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice