OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ανθεκτικά στην κρίση τα ελληνικά logistics-Στο 9,02% η άμεση συνεισφορά του κλάδου στο εγχώριο ΑΕΠ

Στο 9,02% ανήλθε η άμεση συνεισφορά του τομέα των logistics στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, το 2016, σύμφωνα με την 4η Πανελλήνια Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), που παρουσιάστηκε στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics.

Συγκεκριμένα, αν ληφθεί υπόψη η συνεισφορά (ΑΠΑ+Φόροι-Επιδοτήσεις) του κλάδου παροχής υπηρεσιών logistics, καθώς και τις δραστηριότητες logistics που εκτελούνται ενδο-επιχειρησιακά, τόσο στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης όσο και στους λοιπούς κλάδους, τότε η άμεση συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2016 ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της EEL, όπως αναφέρει το metaforespress.gr, η συνεισφορά των logistics στο ελληνικό ΑΕΠ, το 2013, άγγιξε τα 19,7 δισ. ευρώ ή 10, 85% του συνολικού ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται στη διαφορά μεθοδολογίας των προηγούμενων ερευνών.

Η προγενέστερη μέθοδος, σύμφωνα με την EEL, βασιζόταν στους κύκλους εργασιών των εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών logistics, καθώς και στο συνολικό κόστος των ενδο-επιχειρησιακών logistics των κλάδων του εμπορίου και της μεταποίησης.

Εφαρμόζοντας άλλου είδους μεθοδολογία με στοιχεία του 2013, προκύπτει ότι η συνεισφορά του τομέα των logistics στο ΑΕΠ της χώρας ανήρχετο στα 16,5 δισ. ευρώ ή 9,11% του συνολικού ΑΕΠ (182,05 δισ. ευρώ το 2013).

Συγκρίνοντας τα ποσοστά της συνεισφοράς το 2016 με το 2013, διαφαίνεται οριακή πτώση, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε οριακή αύξηση της παραγωγικότητας.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα, ο εν λόγω τομέας παραμένει ανθεκτικός, συνεισφέροντας σταθερά και σθεναρά στην εγχώρια οικονομία.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσοστό άλλων χωρών, όπως π.χ. των ΗΠΑ όπου το 2016 το κόστος logistics ανήλθε σε 7,5% του ΑΕΠ έναντι 7,9% το 2013, καθώς και της Αυστραλίας όπου το 2013 η συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ ανήλθε σε 8,6%.

Σχετικά Άρθρα

Έπεσαν οι μάσκες- Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

otavoice

Σπουδαία πρόκριση! Ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά του Europa Conference League

otavoice

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα οικοδομικά ύψη: Ο ΝΟΚ δεν βελτιώνεται πρέπει να καταργηθεί

otavoice

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice