Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Στις 16 Νοεμβρίου συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά συνάντηση του Aρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας romfea.gr, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συγκληθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου. Στην ημερήσια διάταξη της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Πολιτείας επί του Θέματος της Εκκλησιαστικής περιουσίας».

Εν όψει της σύγκλισης της Ιεραρχίας καθημερινά πληθαίνουν οι αντιδράσεις από Μητροπολίτες που παίρνουν αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Ιερώνυμου αφήνοντας σαφείς αιχμές για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για το γεγονός πως αγνοούσαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.Αποστάσεις έχει πάρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου που μίλησε στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» της TV100, για την πρόθεση συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – εκκλησίας που φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε, πως δεν ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας εκκλησίας και πολιτείας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο κόστισε πάρα πολύ στον μακαριότατο». Ειδικότερα, δήλωσε: «Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό.
Σχολιάστε