Άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη ζητεί η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Αν και χρειάστηκαν 15 χρόνια για να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης Παπαντωνίου, ξεπερνώντας σκοπιμότητες και συγκαλύψεις τελικά βρεθήκαμε σε μια ακόμη αποκάλυψη σκανδάλου κορυφαίου Υπουργού της περιόδου Σημίτη.

Μετά την καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Τάσου Μαντέλη καθώς και τη υπόθεση Τσουκάτου ήρθε και η φυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου στηριζόμενη σε αδιάσειστα στοιχεία διαφθοράς, για να αναδείξει μια απίστευτη δυσοσμία δικαιώνοντας κυρίως την κοινωνία που τα έλεγε αλλά δεν μπορούσε να τα αποδείξει και να σταματήσει.

Ήταν προγεγραμμένη εξέλιξη ότι οι έρευνες θα ακουμπούσαν και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σιμίτη ο οποίος είχε την πλήρη πολιτική ευθύνη για τα όσα διαδραματίζονταν γύρω του. Είναι αδύνατον να μην γνώριζε τι έπρατταν… δίπλα του ο «Τσάρος» της οικονομίας, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Μεταφορών, ο ταμίας του κόμματος και στενός του συνεργάτης. Η διεθνής πρακτική ως γνωστόν είναι οι διακρατικές συμφωνίες να κλείνονται σε επίπεδο πρωθυπουργών και ειδικά όταν αυτές έχουν να κάνουν με τόσο σημαντικά ζητήματα όπως εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τη στιγμή λοιπόν που το κουβάρι ξετυλίχθηκε και έφτασε στον Γιάννο Παπαντωνίου ήταν λογικό επακόλουθο η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες να προχωρήσει στη διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των μελών της οικογενείας του, καθώς και δύο μελών της κυβέρνησης του το 2003, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Η κίνηση της Αρχής, που ανέδειξε με δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τα Νέα», είχε αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού η Αρχή έχει ζητήσει και το άνοιγμα λογαριασμών της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Μιχ.Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου. Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, με αφορμή δημοσιεύματα για συγκεκριμένο έμβασμα ποσού 800 χιλιάδων ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία κατά Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε κατάθεση του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρίας, είχε αναφέρει επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων «γιατί στοχευσαν ψηλά» στην τότε πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών -για την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του – έχουν ζητήσει από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να τους επιτρέψουν την εξέταση του κ.Ζοσράν.

Ο κ.Ζοσράν, είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να παίρνει έργα σε διάφορες χώρες.

Ο Κώστας Σημίτης σχολίασε σε δήλωσή του ότι είναι ευπρόσδεκτος ο έλεγχος επειδή δεν έχει να κρύψει τίποτε, ενώ απέδωσε τα όσα λέγονται εις βάρος του, σε συκοφαντίες.

Συγκεκριμένα δήλωσε:  «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

 
Σχολιάστε