Αναδίπλωση Ιερωνύμου μετά τις αντιδράσεις: Δεν υπάρχει συμφωνία – Τον λόγο έχει η Ιεραρχία

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, τόσο από τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) όσο και από τους Μητροπολίτες με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με την Κυβέρνηση και πως όλα είναι απλά προθέσεις ενώ επεσήμανε πως όλα θα συζητηθούν στη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και

(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: «Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι συμφωνία του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού»

Ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο «ΣΤΑΡ» Κεντρικής Ελλάδος, τόνισε  ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού. «Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κος Νικόλαος δήλωσε: «Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ τόνισε στον Realfm 97,8:

«Είναι μία προτεινόμενη συμφωνία η οποία μέλλει να επικυρωθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά να γίνει συγκεκριμένη πρόταση από την πολιτεία για να μπορέσει να νομοθετηθεί ώστε το κείμενο των προτάσεων να λάβει χαρακτήρα υλοποιήσιμο, εφαρμογής. Αυτό που γίνεται είναι να εξορθολογιστεί η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας αναφορικά με τη μισθοδοσία του κλήρου, ένας εξορθολογισμός ο οποίος δεν αλλάζει το status όπως πολλοί φοβούνται», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας- ένας Πρωθυπουργός που εκ των πραγμάτων έχει μία διαφορετική ιδεολογία- αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της».

 
Σχολιάστε