Μεγάλη πτώση για το κόμμα της Μέρκελ και το SPD στις εκλογές στην Έσση

Μεγάλες απώλειες στις εκλογές για το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Έσσης υπέστησαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σύμφωνα με τα exit poll των δύο κρατικών τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF, το CDU – που είχε ως επικεφαλής τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ – παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1966. Μεγάλοι νικητές είναι οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αβέβαιο είναι τι πρόκειται να γίνει με τον συνασπισμό CDU – Πρασίνων που κυβερνούσε το κρατίδιο.

Το SPD, που μάχεται με τους Πράσινους για τη δεύτερη θέση, έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης, επομένως, τιμωρούνται ξεκάθαρα, όπως και πριν από δύο εβδομάδες στις βαυαρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έδωσε το ARD (19.00 ώρα Ελλάδας) το CDU προηγείται με 28% (38,3% στις προηγούμενες εκλογές το 2013) και ακολουθούν το SPD με 20% (30,7% το 2013) και οι Πράσινοι με 19,5% (11,1%) ενώ ακολουθούν το AfD με 12% (4,1%) και το FDP με 7,5% (5%).

Πηγή: Die Welt
Σχολιάστε