OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χαλκιδική – Οικισμοί χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, κλειστοί δρόμοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 5.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή Καβουρότρυπες Σιθωνίας, πάνω από τη Σάρτη της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο σημείο 30 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ μάχη για την κατάσβεση δίνουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη.

Εκκενώθηκε οικισμός

Την απομάκρυνση των κατοίκων του Κάμπου Σιθωνίας διέταξε η πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην περιοχή από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην κοινότητα της Σάρτης.

Κλειστή η επαρχιακή οδός της Σιθωνίας

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός της Σιθωνίας από τη διασταύρωση της Βουρβουρού μέχρι και τη διασταύρωση της Συκιάς από τη μεγάλη φωτιά. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, ενώ οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Αντιδήμαρχος Σιθωνίας για τη φωτιά: “Η κατάσταση είναι δύσκολη και το μέτωπο μεγάλο”

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

Πηγή: halkidikinews.gr

Τζιτζικώστας: “Πανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης”

Ενισχύονται συνεχώς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η πυρκαγιά, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή, εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι. Στο σημείο βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός” δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό από το μεσημέρι και δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Η φωτιά, κινείται αυτή την ώρα παράλληλα προς τον οικισμό της Σάρτης, ενώ είναι εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον Τζιτζικώστα, επιχειρούν τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, δεκάδες οχήματα, υδροφόρες του δήμου, δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.
Μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης τόνισε: “η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία”.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, επισήμανε ότι δεν βοηθούν καθόλου το έργο της πυρόσβεσης, ενώ και η ίδια η περιοχή παρουσιάζει δυσκολίες. Προληπτικά εκκενώθηκαν ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice