OTA VOICE
Ντουντούκα

Πάρτι κερδοσκοπίας με την μετοχή της ΔΕΗ – Η σιωπή Μητσοτάκη και οι μαζικές πωλήσεις

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Διάγραμμα της πορείας της μετοχής της ΔΕΗ.

 

20 Ιουλίου η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 8,43 και στις 13 Σεπτεμβρίου κάνει υψηλό ημέρα στα 10,5.

Είναι τυχαία η επομένη ημέρα της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου δεν γίνεται περιέργως καμιά αναφορά ή νύξη, ενώ οι διαπραγματεύσεις όπως φαίνεται είναι σε τελικό στάδιο.

Από την ημέρα αυτή ξεκινάει μια συνεχής πίεση στην μετοχή και υποχωρεί επί δέκα ημέρες βιαίως με μεγάλες πωλήσεις(φαίνεται ξεκάθαρα στο κάτω μέρος του διαγράμματος) στα 9,02 χθες, ημέρα που ανακοινώνεται χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτες.

Με την επαγγελματική εμπειρία μου στο χρηματιστηριακό χώρο ξέρω και αντιλαμβάνομαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη περίπτωση χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ από κέντρα που γνώριζαν (εσωτερική πληροφόρηση)την πρόθεση να πωληθεί το 51% σε ιδιώτες.

Έσπευσαν λοιπόν να μαζέψουν μετοχές από την αγορά με χαμηλή τιμή κτίσης (κάτω από τα 9) και με περιορισμένους όγκους συναλλαγών (για να μην έχουν κόστος. αλλά και να παρασύρουν την αγορά) εκτόξευσαν την τιμή κατά 20% μέσα σε ενάμιση μήνα. Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα της ΔΕΘ και τα σενάρια ανάπτυξης, έχοντας εξασφαλίσει την ένοχη σιωπή του Πρωθυπουργού, που γνώριζε εξαρχής τις διαπραγματεύσεις( άλλωστε αν δεν είχε δώσει πράσινο φως δεν θα γινόταν τίποτα), έβγαλαν τα εξάσφαιρα και ξεκίνησαν από της 14 Σεπτεμβρίου να πουλάνε μεγάλους όγκους μετοχών(6εκτ. περίπου μετοχές) και ταυτόχρονα να σορτάρουν στην αγορά παραγώγων.

Μιλάμε για κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Δεν μου προκαλεί καμιά εντύπωση. Άλλωστε στο Μαξίμου είναι τα τέκνα του Σημίτη που ξέρουν πως στήνονται οι απάτες στο Χρηματιστήριο, όπως είναι και κάτι κυβερνητικά στελέχη με φάκελο προ υπηρεσίας στο Χρηματιστήριο και με κακουργήματα στην πλάτη τους (για τα οποία βέβαια αθωώθηκαν). Δεν περιμένω βέβαια καμιά απολύτως αντίδραση από τα αρμόδια ελεγκτικά κρατικά όργανα, γιατί το στήσιμο έρχεται από υψηλά κλιμάκια.

Δεν ξεπουλάνε μονάχα την ΔΕΗ , όπως αν θυμάστε επί Σαμαρά ξεπούλησαν τον ΟΠΑΠ στον γίγαντα Μελισανίδη, φροντίζουν να βγει και πλούσιο μεροκάματο κερδοσκοπώντας… είναι το κράτος των Αρίστων που συνεχίζει στην ρότα του κράτους του Αρχιερέα Εργολάβου Σημίτη…

Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας ξεκάθαρο σχέδιο που εξυπηρετεί επιχειρηματικά κέντρα, κλείνει βιαίως τις λιγνιτικές μονάδες σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ενώ σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το 2050, προχωρά στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και με την ίδια λογική του αιφνιδιασμού ανακοινώνει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ σε ιδιωτικά κεφάλαια. Υπάρχει κανείς που δεν βλέπει πως όλο αυτό έχει μεθόδευση; Είναι ζήτημα ιδεολογικής τοποθέτησης ή ζήτημα εξάρτησης σε επιχειρηματικά κέντρα;

Η ουσία είναι πως η ενέργεια φεύγει εντελώς από τον κρατικό έλεγχο και γίνεται κτήμα εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα με κρίσιμο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί μια διαρκή απειλή.

Σχετικά Άρθρα

Ο σκάρτος και η αλληλεγγύη

otavoice

Ενοχλούμε με τις θέσεις μας και μας χτυπάνε ηλεκτρονικά τρωκτικά

otavoice

Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος

otavoice

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιες είναι σαχλαμάρες;

otavoice

Εμπαίζουν κυβέρνηση και ακτοπλόοι το επιβατικό κοινό

otavoice

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη χάνει την ταυτότητα της

otavoice