Σήμα πρόωρων εκλογών η μετάθεση των μνημονίων με τα Σκόπια- Κάλπες το Σεπτέμβριο

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Η ανάρτηση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, από τις κερκίδες του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολλανδίας – Σκοπίων και η αναφορά «Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή υποστήριξή μου στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδoνίας», ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Αποκαθήλωσε όμως και την κυβερνητική στρατηγική που έχει επιλέξει μια πολιτική πλήρους στήριξης της σκοπιανής πλευράς, σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Η έκθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εξαρχής έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει πιστά και απαρέγκλιτα τους όρους της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών και θα βάλει πλάτη για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας για απώλεια δυνάμεων, ενώ δεν παύουν να υπάρχουν εσωτερικοί τριγμοί κυρίως σε στελέχη της βάσης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Μαξίμου μεταθέτει από της 10 Ιουλίου που ήταν προγραμματισμένα να κυρωθούν στην Βουλή τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων, επί την βάση της συμφωνίας, για τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να δείξει την δυσαρέσκεια της και να χτίσει ένα προεκλογικό αφήγημα.

Η αλήθεια είναι πως ψάχνει μια αιτία για να δικαιολογήσει το αφήγημα των πρόωρων εκλογών αλλά και να βγάλει από την ατζέντα μια προεκλογικής αναμέτρησης μια απόφαση της που θα την εξέθετε στα μάτια των ψηφοφόρων της. Μέχρι σήμερα η διγλωσσία της εσωτερικά στο εθνικό θέμα, εγκλώβισε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που θέλησαν να αντιδράσουν στην πολιτική Τσίπρα.  Από την μια μακεδονομάχοι και από την άλλη εφαρμοστές μιας Συμφωνίας ντροπής!

 

Τώρα όμως θα κληθεί να επικυρώσει μια Συμφωνία που χαρακτήριζε το 2019 εγκληματική, την ίδια ώρα που η σκοπιανή πλευρά παραβιάζει ωμά και απροκάλυπτα τους όρους και αυτοπροσδιορίζεται σε διεθνές επίπεδο ως «Μακεδονία». Οι προκλήσεις των σκοπιανών δεν έχουν αρχή και τέλος, καταρρίπτοντας το αφήγημα που κατασκεύασαν οι πολιτικοί στην χώρα μας, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης της μακεδονικής ταυτότητας. Η προσχθεσινή δήλωση Ζάεφ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών. Οποιαδήποτε κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο μεταξύ των δυο κρατών θα σημάνει αυτόματα και την πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση όσων μεθοδευμένα σπέρνει η σκοπιανή προπαγάνδα.

Η μεταφορά για τον Σεπτέμβριο και βάλε ( όπως λένε και οι δικές μας πληροφορίες) της κύρωσης των μνημονίων είναι ένα μήνυμα πως εισερχόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση ξέρει πως εκλογές με νωπή μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφικές. Επειδή όμως δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια, θα πρέπει επισπεύσει τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα είναι διπλές, ώστε να «καεί η απλή αναλογική».

Επιπλέον η οικονομική κατάσταση στη χώρα και μια ακόμη χαμένη σεζόν, επιτείνει το ήδη εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία και δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Εκλογές λοιπόν το Σεπτέμβριο… και κρατήστε μια ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 
Σχολιάστε