Κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό, αποκέντρωση 15 λεπτά από το Σύνταγμα

Ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός  την δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον δήμο Υμηττού στον χώρο της  ΠΥΡΚΑΛ που μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις στο Λαύριο. Σύμφωνα με το σχέδιο θα μεταφερθούν τουλάχιστον 6 Υπουργεία για να αποσυμφορηθεί το κέντρο και να αποχωρήσουν από κτίρια που νοικιάζουν, ώστε να γίνει περιορισμός εξόδων. Αυτό συνεπάγεται πως θα ανεγερθεί μεγάλος αριθμός κτιρίων, πέρα από την ανάπλαση που υπάρχει στα πλάνα.

Καταρχήν η μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ είναι μια σωστή ενέργεια μιας και η παρουσία της μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού πέρα από περιβαλλοντικά ζητήματα, εγείρη και ζητήματα ασφάλειας της περιοχής που είναι πυκνοδομημένη. Όταν δημιουργήθηκε εκεί η ΠΥΡΚΑΛ τα δεδομένα ήταν εντελώς άλλα από το σήμερα.

Το βασικό επιχείρημα στο σχεδιασμό είναι η αποκέντρωση και η αποσυμφόρηση του κέντρου, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων. Όλα ωραία έως εδώ! Πως όμως μιλάμε για αποκέντρωση όταν επιλέγεται για κυβερνητικό πάρκο μια περιοχή που βρίσκεται 15 λεπτά από το Σύνταγμα; Πως θα μεταφερθούν εκεί τόσες δραστηριότητες μέσα στα σπίτια του κόσμου; Μιλάμε για μια περιοχή όπου τα κτίρια είναι μέχρι τέσσερις ορόφους με πυλωτές, μια γειτονιά με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά  και εδώ προγραμματίζεται η ανέγερση εννέα τουλάχιστον εξαώροφων γιγάντιων κτιρίων.

Πως θα απορροφηθεί η καθημερινή πίεση από την προσέλευση πάνω από 2ο χιλιάδες υπαλλήλους και χιλιάδες επισκέπτες; Έχει η περιοχή του Υμηττού τις υποδομές να το αντέξει χωρίς να πέσει η ποιότητα ζωής τους;

Δεν υπήρχε εναλλακτική με καλύτερες προδιαγραφές; Στο Ολυμπιακό χωριό που σαπίζουν οι εγκαταστάσεις του 2004 και τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν μπορούσατε να τις αξιοποιήσετε και να μην καταστρέψετε μια περιοχή πρασίνου; Ποια είναι η αποκέντρωση, ο δήμος Υμηττού;

Αντί ο χώρος να αποδοθεί εξολοκλήρου στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργηθεί ένα περιβαντολογικό πάρκο με ήπιες δραστηριότητες, άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού ακολουθείται η γνωστή συνταγή της τσιμεντοποίησης και της υπερφόρτωσης του αστικού ιστού.

Δικαίως αντιδρούν φορείς και κάτοικοι στον Υμηττό, μιας και αντιλαμβάνονται βλέποντας άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πως η περιοχή τους κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ακόμη υποβαθμισμένη γειτονιά του Λεκανοπεδίου. Φανταστείτε μόνο η παρουσία των υπουργείων μια ανάσα από το κέντρο, πόσες πορείες θα συγκεντρώσει και πόσα προβλήματα θα δημιουργήσουν στην καθημερινότητα της περιοχής.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης που άφησε το στίγμα του ως δήμαρχος στον Υμηττό αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου, έδωσε στην περιοχή ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο και μια πνοή που δεν συμβαδίζει με την μετατροπή της σε αποθήκη κυβερνητικών κτιρίων. Η ταύτιση του ονόματος του με μια τέτοια κατασκευή, δεν συνάδει με το όραμα του για τον Υμηττό.
Σχολιάστε