ΜΜΜ Ή ΜΜΕ; Δεν φταίει το κράτος για την διασπορά στα ΜΜΜ, αλλά οι νέοι στις πλατείες

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, από ένα σύστημα αναποτελεσματικό λόγω έλλειψης υποδομών δημιουργεί μεγαλύτερη αμφισβήτηση, δυσπιστία  και εκνευρισμό. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει εντοπιστεί το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά και την επιστροφή από τις θερινές διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική.

Μετρό,  Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ μεταφέρουν καθημερνά σαρδελοποιημένους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες , μέσα σε κλειστό περιβάλλον που το επιδημιολογικό φορτίο είναι στα όρια της ωρολογιακής βόμβας.  Χωρίς αποστάσεις, με επαφές και μεταφορά σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα. Η χρήση μάσκας σε ένα μέσο μεταφοράς (πχ λεωφορείο με 50 επιβάτες) μοιάζει σαν κακόγουστο αστείο. Την ώρα που λαμβάνονται μέτρα περιοριστικά, επιβάλλεται γενική χρήση μάσκας, κλείνει η νυχτερινή ζωή, την ίδια ώρα στα ΜΜΜ οι πολίτες ¨αγκαλιασμένοι¨ μεταδίδουν ο ένας στον άλλο τον κορονοϊό, ακυρώνοντας στην ουσία κάθε προσπάθεια ανάσχεσης.

Η αδυναμία του κράτους, παρόλο τις εξαγγελίες για ένταξη νέων μεταφορικών μέσων που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση οδήγησε να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και να ενοχοποιηθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στοχοποιήθηκε η νεολαία στην οποία φροντίσαμε να στείλουμε αντικρουόμενα μηνύματα τις προηγούμενες ημέρες. Οι συγκεντρώσεις , οι φιέστες και οι συναυλίες αποκαθήλωσαν ειδικά στα μάτια της νεολαίας, το αφήγημα της λήψης περιοριστικών μέτρων.

Ακούμε ότι μπαίνουν νέα λεωφορεία αλλά λεωφορεία δεν βλέπουμε.

Χρειάστηκαν 7 μήνες για να υλοποιηθεί η κατασκευή 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία, πόσο χρειάζονται για να προμηθευτούν οι αστικές συγκοινωνίες 200 νέα λεωφορεία και το Μετρό, 20 συρμούς; Είναι θέμα κόστους; Μα εδώ σκορπίσαμε δεκάδες εκατομμύρια σε ενημερωτικές δράσεις και σε ανούσια έργα. Η ενίσχυση των ΜΜΜ θα έπρεπε να ήταν η πρώτη προτεραιότητα.

Όσο θα μεταφέρονται καθημερινά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τσουβαλιασμένοι οι πολίτες, η κατάσταση θα επιβαρύνεται και θα καταγράψουμε ιλιγγιώδη νούμερα.

Χαϊδεύουμε τα ΜΜΕ γιατί μας φτιάχνουν την εικόνα και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και εγκαταλείψαμε τα ΜΜΜ.

Μην πυροβολούμε την νεολαία ή την Εκκλησία γιατί βολεύει, αλλά να δώσουμε άμεσα λύσεις βελτιώνοντας τις αναγκαίες υποδομές με προτεραιότητα στα ΜΜΜ και όχι στα ΜΜΕ.
Σχολιάστε