Επιστήμονες μιλάτε πολύ,δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα και χάνεται η εμπιστοσύνη

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Η ενημέρωση των πολιτών ειδικά σε περιόδους κρίσεων είναι σημαντική και από αυτήν εξαρτώνται μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Όπως τώρα που από τον Μάρτιο βιώνουμε μια πρωτόγνωρη επιδημιολογική κρίση που ανέτρεψε πλήρως την καθημερινότητα μας. Μια κρίση που δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία, στην εργασία, στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις και στον ψυχισμό των ανθρώπων, πέρα από τα σοβαρά υγειονομικά ζητήματα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών,κυρίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Όμως η ενημέρωση όσο απαραίτητη είναι, τόσο επικίνδυνη μπορεί να εξελιχθεί αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο και κυρίως αν δεν έχει μια σταθερή κατεύθυνση και δεν αλλάζει κατά το δοκούν.

Μιλάμε για την ανευθυνότητα όσων αντιμάχονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού , όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, καταλογίζοντας μέχρι και δόλο. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν στις κοινωνίες αντίθετες προσεγγίσεις και αντιθέσεις.

Αυτό όμως που είναι εγκληματικό και καταστροφικό είναι οι συντεταγμένοι θεσμοί να μπαίνουν και αυτοί στο παιχνίδι της ενημέρωσης με υπερβολική χρήση που φτάνει τα όρια της παράκρουσης και κυρίως να προσπαθούν για να πείσουν την κοινωνία να ακροβατούν σε θέσεις και επιχειρήματα που στην ουσία δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας  και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Βλέπουμε λοιπόν, πρόσωπα που έχουν αναλάβει τον βαρύ και κρίσιμο ρόλο της διαχείρισης πολιτικοί και επιστήμονες να υπερβάλουν , να αντιφάσκουν και κυρίως να μιλάνε πολύ δημιουργώντας σύγχυση μέσα από μια Βαβέλ αντικρουόμενων πληροφοριών και εντολών. Μιλάμε πολύ , μα πάρα πολύ.

Καθημερινά τα πρόσωπα αυτά μας βομβαρδίζουν με θέσεις που έχουν σαφή προσανατολισμό να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις που  είναι υπερβολικές ή δύσκολα εφαρμόσιμες. Μόνιμοι θαμώνες σε τηλεπαράθυρα, σε ραδιοφωνικά στούντιο και με συνεντεύξεις σε καταιγιστικό ρυθμό έχουν δημιουργήσει μια «ενημερωτική πανδημία», ένα παραλήρημα ενημερωτικού παροξυσμού που τελικά δεν βοηθά αλλά δημιουργεί κακές παρενέργειες και στέλνει το λάθος μήνυμα.

Για παράδειγμα σήμερα διαβάζουμε παρέμβαση του καθηγητή Μαγιορκίνη για το θέμα της μάσκας στα σχολεία ο οποίος κάνει ένα περίεργο άλμα σκέψης για να δικαιολογήσει την μη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ξέραμε. Ενώ σε όλους τους κλειστούς χώρους έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της χωρητικότητας, ο καθηγητής σήμερα δηλώνει πως αυτό δεν ξέρει αν λειτουργεί θετικά στις σχολικές αίθουσες. Προφανώς θέλει να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση μιας και το σύστημα αδυνατεί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών,στα επίπεδα των 12-15 ανά τάξη. Επιστρατεύεται λοιπόν να βάλει επιστημονικό περιτύλιγμα σε μια προβληματική κατάσταση.Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα δεκάδες που διαδραματίζονται μπροστά μας.

Όμως κύριε Μαγιορκίνη προσπαθώντας να αιτιολογήσετε μια εσφαλμένη κατάσταση στα σχολεία, εκτίθεστε και χάνετε την αξιοπιστία σας σαν επιστήμονας. Δεν είναι ανάγκη να παίζει η επιστημονική κοινότητα το ρόλο του συνηγόρου των πολιτικών αποφάσεων. Ούτε να σας εντάσσουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι που πολλές φορές εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία της αχαρτογράφητης ασθένειας αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκια. Μείνετε απέξω από αυτή την παθογένεια του συστήματος,τα πολιτικά παιχνίδια κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων, γιατί σε μια υγειονομική κρίση η δική σας αξιοπιστία είναι το Α και το Ω.

Επίσης η πολύ έκθεση στη δημοσιότητα , η συνεχής παρουσία στα ΜΜΕ δημιουργεί προβλήματα, κουράζει και γεννά αντανακλαστικά αντίδρασης. «Φτάνει πια, μας πρήξατε, τα ακούσαμε, τα ξανακούσαμε, μας βάλατε χέρι, μας απειλήσατε , μας τρομοκρατήσατε», είναι οι λέξεις που η πλειονότητα της κοινωνίας χρησιμοποιεί , εξουθενωμένη από μια τραγικότητα που βιώνει από το πουθενά.

Μπορεί κάποια μερίδα πολιτών να υπερβάλει θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πανδημία, ότι δεν πεθαίνει κόσμος. Αυτοί είναι απλοί άνθρωποι, κάποιοι με χαμηλό δείκτη αντίληψης, κάποιοι εκ φύσεως λάτρεις των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Επειδή όμως η ιστορία του κορονοϊού δεν είναι καθαρή και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την διαχείριση της και την υπέρμετρη διόγκωση της σε παγκόσμια κλίμακα , καθώς και τα παιχνίδια εξουσίας που διακυβεύονται από παγκόσμια κέντρα, η κάθε αντίθετη θέση από την δική σας δεν είναι να την λιθοβολούμε ούτε να ρίχνουμε τον κόσμο στην πυρά.

Είμαι από αυτούς που από την πρώτη στιγμή κατανόησα την επικινδυνότητα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, αποδέχτηκα τις επιλογές ακόμη και αυτές που ήταν αυστηρές και πάταγαν σε δυο βάρκες , ασχέτως αν έχω μια δική μου θεώρηση για το πως κατασκευάστηκε η «πανδημία» και σε τι αποσκοπεί. Σας λέω λοιπόν μπορεί να έχετε την επιστημονική γνώση και από αυτή κρέμεται η ζωή μας, όμως δεν έχετε την γνώση να βεβαιώσει από που και πως προήλθε ο εφιάλτης που ζει η ανθρωπότητα. Αντί να διαμονοποιείτε καταστάσεις κάντε μια βουτιά στην Παγκόσμια Ιστορία να διδαχθείτε….

Λιγότερα λόγια περισσότερα έργα. Κυρίως όμως να προσγειωθείτε όλοι σας γιατί η πολύ δημοσιότητα βλάπτει. Ρωτήστε τους ανθρώπους του θεάματος θα σας το επιβεβαιώσουν… ο άνθρωπος για κάποιο περίεργο λόγο μόλις βρεθεί πίσω από μια κάμερα , αλλάζει και νομίζει πως είναι το κέντρο του κόσμου.

Χαλαρώστε και δουλέψτε αθόρυβα. Η κοινωνία μπορεί να αντιληφθεί τουλάχιστον τα πεπραγμένα και την αναγκαιότητα του επιστημονικού κόσμου. Οι πολιτικοί κύριε Μαγιορκίνη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μέσα στην κρίση σκέφτονται και την επόμενη δική τους μέρα.

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε, για την σπουδαία μάχη που δίνετε για όλους μας, αλλά προστατευτείτε, μην σας στρατολογούν ….μαζί σας είμαστε!

 
Σχολιάστε