OTA VOICE
Ντουντούκα

Η Τουρκική επιθετικότητα σε Έβρο και Αιγαίο, οδηγεί σε μια μάχη που αργά ή γρήγορα θα δοθεί

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Έβρου τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις εργασίες των συνεργείων των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή του φράκτη κατά μήκος της μεθορίου Ελλάδας-Τουρκίας.

Το γεγονός  προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη χώρα αλλά και δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, όπου η Τουρκία μεθοδευμένα επιχειρεί να γκριζάρει την περιοχή του ποταμού Έβρου εκμεταλλευόμενη ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείτε σε μόνιμη βάση και αλλάζει κατά καιρούς την μορφολογική αποτύπωση της περιοχής. Συμβάντα στη μεθόριο είχαμε ανέκαθεν μιας και η Άγκυρα είναι μόνιμα ο κακός γείτονας που εποφθαλμιά και παραμονεύει.

Το ζήτημα όμως πήρε μεγάλες διαστάσεις τόσο γιατί έρχεται μετά από την συντονισμένη προσπάθεια εισβολής μεταφερόμενων μεταναστών- παρακρατικών από το καθεστώς Ερντογάν στις Καστανιές Έβρου , όσο και από τις άστοχες και εθνικά ελέγξιμες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η ήττα της τουρκικής πλευράς στο μέτωπο των Καστανιών Έβρου ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε μονομερείς ενέργειες , τόσο στην περιοχή αυτή όσο και στο σύνολο της συνοριακής γραμμής σε ξηρά θάλασσα και αέρα. Έτσι παρατηρούμε πλην του Έβρου αναβαθμισμένη προκλητική παρουσία με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις , κάποιες σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος πάνω από τα νησιά μας και παρενοχλήσεις από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής σε ελληνικά αλιευτικά , σκάφη της Frontex και του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες για νέα πρόκληση με την παρουσία ερευνητικού σκάφους σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης. Παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κινήσεις όπως το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις επιθετικές κινήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με αφορμή την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Σε όλο αυτό το σκηνικό και υπό την συνεχή απειλή Ερντογάν με κύμα λαθρομεταναστών καθίσταται η ελληνική τακτική ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί σχεδιασμό, καθαρές θέσεις και ετοιμότητα.

Στο θέμα που δημιουργήθηκε στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών, στον Έβρο δεν έχει τόση σημασία αν κατελήφθη ή δεν κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τις τουρκικές δυνάμεις, όσο ότι επίσημα φαίνεται να έχουν σταματήσει οι εργασίες του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της παρουσίας και ενεργειών της τουρκικής πλευράς.

Αν σταμάτησαν οι εργασίες αυτό πως επετεύχθη; Υπήρχε επιθετική κίνηση από την τουρκική πλευρά που εκδίωξε τα συνεργεία του Μηχανικού Σώματος ή έγινε κάποια συνεννόηση σε διπλωματικό επίπεδο που αγνοούμε;

Τα εύλογα ερωτήματα ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια , ότι δεν θα συγκρουστούμε για μερικές δεκάδες μέτρα. Αυτή η πρωτοφανή δήλωση που δεν εκστομίζεται ποτέ από επίσημα χείλη ( ακόμη και αν χρειαστεί για λόγους τακτικής να το κάνεις), δημιούργησε σύγχυση  και αντιδράσεις , υποδηλώνοντας ότι κάτι πραγματικά συμβαίνει. Αν αναλύσουμε τη δήλωση Δένδια συμπεραίνουμε ότι υπάρχει απειλή από την τουρκική πλευρά και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσπαθεί να περάσει εσφαλμένα ένα μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πόλεμο για μερικά μέτρα γης. Επιχειρεί να μας προετοιμάσει για κάποιο συμβιβασμό ή προέβη σε προσωπικό διπλωματικό άλμα;

Θεωρώ ότι κακώς έχει επικεντρωθεί το ζήτημα στον αν κατελήφθη ελληνικό έδαφος, κάτι που εσφαλμένα έκανε και η αντιπολίτευση όταν υπάρχει η μεγάλη εικόνα. Σταμάτησαν εργασίες σε ελληνικό έδαφος, που σημαίνει αυτόματα ότι γκριζάρετε η περιοχή. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει και απαιτεί σοβαρότητα και σχέδιο από αυτούς που έχουν την ευθύνη των εθνικών χειρισμών. Δεν είναι θέμα για πολιτικές κοκκορομαχίες αλλά και δεν θα αποφασίσει κανένας Δένδιας αν θα δώσουμε μάχη για μερικά μέτρα.Δεν θα ξαναζήσουμε μια περίοδο Ιμίων, που χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα στις ορέξεις της Άγκυρας.

Προσωπικά πιστεύω ότι η στάση του Υπουργού Εξωτερικών εξέθεσε την κυβέρνηση και δεν θεωρώ ότι έγινε τυχαία. Ο Νίκος Δένδιας όπως και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει δική του προσωπική ατζέντα  που έρχεται σε εσωτερική ρήξη με τις θέσεις που εκφράζουν άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Προσπάθησε ξεκάθαρα να βάλει τους κανόνες και το πλαίσιο στην τουρκική προκλητικότητα. Ενδιαφέρον έχει αν αυτές οι θέσεις του εκφράζουν και την επίσημη κυβερνητική γραμμή, κάτι που θα διαφανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο από την αλλαγή της τουρκικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια με την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την αναβάθμιση της επιθετικότητας και του τουρκικού μεγαλοιδεατισμού ότι αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να δώσουμε μια μάχη για να υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Αυτό σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Οι προκλήσεις της Άγκυρας και το εθνικιστικό παραλήρημα του παρανοϊκού Σουλτάνου, που ονειρεύεται την ανασύσταση την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα σε ακραίες λογικές. Η συνεχής επίκληση του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μια ευθεία απειλή πολέμου. Το να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για πόλεμο , δείχνοντας ξεκάθαρα στην απέναντι πλευρά ότι δεν αστειεύεσαι, μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον πόλεμο.

Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά είναι πλέον μια διαπίστωση που πηγάζει από πραγματικά γεγονότα. Μην εθελοτυφλούμε. Έχουμε μια Τουρκία διεθνή τρομοκράτη που επιχειρεί να αναδειχτεί σε περιφερειακή δύναμη, τζογάροντας και απειλώντας, την ίδια ώρα που βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση. Έχοντας στα ηνία μια παρανοϊκή προσωπικότητα όπως ο Ερντογάν που έχει αναστείλει δημοκρατικές λειτουργίες και κυβερνά σαν δικτάτορας, το μείγμα είναι εκρηκτικό και θα πρέπει η χώρα να προετοιμάζεται για τα χειρότερα και κυρίως να αναβαθμίσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο απαιτώντας πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ πραγματική στήριξη και μέτρα που θα πονέσουν την Άγκυρα.

Όσο για το Δούρειο Ίππο, του Μεταναστευτικού κάποια στιγμή θα πρέπει η χώρα να αποφασίσει να προτάξει την εθνική ασφάλεια απέναντι σε ένα καθοδηγούμενο ανθρωπισμό, με εθνικές παρενέργειες. Η ανεξέλεγκτη παρουσία Σομαλών, Αφγανών και διαφόρων εθνικοτήτων από ισλαμικά καθεστώτα σε κάθε γωνιά της χώρας ,είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί όταν ο τρομοκράτης την πυροδοτήσει….ήδη τα συνεχή συμβάντα βίας από τρόφιμους σε δομές εντός και εκτός αυτών, είναι ασκήσεις ετοιμότητας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ο σκάρτος και η αλληλεγγύη

otavoice

Ενοχλούμε με τις θέσεις μας και μας χτυπάνε ηλεκτρονικά τρωκτικά

otavoice

Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος

otavoice

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιες είναι σαχλαμάρες;

otavoice

Εμπαίζουν κυβέρνηση και ακτοπλόοι το επιβατικό κοινό

otavoice

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη χάνει την ταυτότητα της

otavoice