Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις- Θύματα οι Κούρδοι των Ερντογάν και Άσαντ, με τις ευλογίες της Μόσχας-Στο βάθος Γαλάζια Πατρίδα

Σχολιάζει ο Θανάσης Μπέλτσος

Μια φωτογραφία αρκεί να δείξει όσα δεν μπορούν να περιγράψουν χίλιες λέξεις.

Η Τουρκική και η Συριακή σημαία δίπλα δίπλα στο κτίριο που χρησιμοποιούσαν σαν διοικητική βάση η Κούρδοι μαχητές. Υποτίθεται ότι η Τουρκία εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας , καταπατώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καμιά απολύτως αντίδραση από την πρώτη στιγμή του επίσημου συριακού καθεστώτος , που περίμενε σαν να ήξερε να τελειώσουν οι τουρκικές δυνάμεις το έργο τους. Προφανώς ήταν σε άμεση συνεννόηση μέσω της ρωσικής διαμεσολάβησης και όπως φαίνεται από τα γεγονότα , ο στόχος όλων ήταν να εκδιωχθούν οι κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή και να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη , την οποία θα ελέγχουν από κοινού Τουρκία, Συρία και Ρωσία.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και οι παλινωδίες Τραμπ που εξέθεσαν διεθνώς το κύρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής,δείχνουν ότι υπήρχε προσυνεννόηση σε υψηλό επίπεδο,με τον Λευκό Οίκο να αφήνει το έδαφος ελεύθερο στην Μόσχα να κυριαρχήσει στην κρίσιμη περιοχή του Ευφράτη.

Η Τουρκία θεωρείτε ο απόλυτος νικητής μιας και νομιμοποιήθηκε η εισβολή, μεταβλήθηκε σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα, ήρθε σε συμφωνία με το συριακό καθεστώς και κατάφερε να χτυπήσει τις κουρδικές δυνάμεις και να τις απομονώσει. Οι Κούρδοι πλέον,  βρίσκονται σε μια εχθρική περιοχή , χωρίς ούτε ένα σύμμαχο στο πλευρό τους. Βέβαια θα έχει τον πρώτο λόγο για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Άσαντ θεωρεί και αυτός ότι κέρδισε μιας και προώθησε στρατεύματα του στην περιοχή που λειτουργούσε ως αυτόνομη από τις Κουρδικές δυνάμεις και έχει πλέον στο πλευρό του ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είναι ο φυσικός του σύμμαχος.

Η Ρωσία με την εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται ως ο απόλυτος ρυθμιστής της κατάστασης στη Συρία και βέβαια αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Παράλληλα έδειξε στη διεθνή κοινότητα ότι αποτελεί ισχυρό χαρτί στην παγκόσμια σκακιέρα και αυτό θα αποτελέσει την βάση να αυξήσει την επιρροή της σε περιοχές , όπως η Αφρική, που την ενδιαφέρουν.

Η πληγωμένη αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις , με την επίδειξη δύναμης σε άλλο επίπεδο και σε άλλο κρίσιμο σημείο γεωπολιτικών συμφερόντων.

Αυτό μπορεί να είναι η Ανατολική Μεσόγειος και το κέντρο πετρελαϊκών ερευνών και εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου μπορεί να προκαλέσει νέες περιπέτειες και οξύνσεις.

Θεωρείτε πιθανό τώρα που ο Ερντογάν ξέμπλεξε με το κουρδικό , στη Βόρεια Συρία και νιώθει ασφαλής να γυρίσει το πλευρό του προς δυσμάς. Άλλωστε έχει συντηρήσει μια άκρως επιθετική ρητορική θέτοντας ευθέως κυριαρχικά θέματα , αμφισβητώντας την συνθήκη της Λωζάνης και τα κατοχυρωμένα ελληνικά σύνορα. Υπό την απειλή του μεταναστευτικού , καθημερινά εντείνονται οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις, με το ΝΑΤΟ δια μέσω του Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ να δικαιολογεί την τουρκική προκλητικότητα.

Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί , έστω και σε επίπεδο εκβιασμού για να πετύχει η Άγκυρα τον στόχο της , που είναι η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ. Μην ξεχνάμε τις τοποθετήσεις στην Ελλάδα των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη για συνδιαχείριση και τα μπράβο που εισέπραξαν από τον αμερικανικό παράγοντα ( Τζέφρυ Πάιατ).
Σχολιάστε