Ο Αλέξανδρος Παπαντριανταφύλλου αποκλειστικά στο OTAVOICE

Αποκλειστική συνέντευξη στη Λία Τσεκούρα, Πολιτισμολόγος, Κριτικός Θεάτρου, ΜΑ in Arts and Culture Management, Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού.

Το Θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει την παράσταση του Γιώργου Σκούρτη «Οι Εκτελεστές» από Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21:00.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου.

Ο Αλέξανδρος Παπαντριανταφύλλου μίλησε αποκλειστικά στην Λία Τσεκούρα και στο OTAVOICE για τους «Εκτελεστές».

Ποιες σκέψεις σας οδήγησαν να ερμηνεύσετε τον ένα από τους τρεις αδερφούς στο έργο του Γ. Σκούρτη;
Δεν υπήρξε κάτι βαθύτερο από την επιθυμία μου να συνεργαστώ και πάλι με τον Τριαντάφυλλο, τον Βασίλη και τον Λυκούργο! Το έργο το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πάνω από όλα με αφορούσε και με αφορά! Ο ρόλος του Κοσμά προέκυψε μετά από κουβέντα για το ποιός θα ταίριαζε που περισσότερο! Έτσι και αλλιώς είμαστε 3 ηθοποιοί στην ίδια περίπου ηλικία, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, κοινές καταβολές και κοινές απόψεις! Θα ήμουν χαρούμενος όποιο από τα 3 αδέρφια να ενσάρκωνα και είμαι περήφανος που τελικά ανέλαβα το ρόλο του Κοσμά.

Υπήρξαν στοιχεία του ρόλου σας με τα οποία ταυτιστήκατε και κάποια με τα οποία δεν ταυτιστήκατε;
Δεν υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα του Κοσμά που μπορούν εύκολα να ταυτιστούν με δικά μου. Ο Κοσμάς είναι ένα παιδί με πολλές νευρώσεις που προέκυψαν από μια παιδική ηλικία που εμένα προσωπικά με τρομάζει! Δεν έχει χιούμορ, δεν τον ενδιαφέρει η κοινωνικοποίηση, δεν έχει διάθεσή να ακούσει και να ενδιαφερθεί για καμιά απολύτως απόλαυση! Έχουμε όμως κάποιες κοινές ιδέες, ιδέες που από τη μια γοητεύουν εμένα για να υποδυθώ τον Κοσμά και τον κόσμο για να τον δικαιολογήσει ή να ταυτιστεί μαζί του, τον ίδιο τον Κοσμά, όμως, τον εγκλωβίζουν και τον καθορίζουν σε σημείο που δε μπορεί να απόλαυση την ίδια τη ζωή.

Υπάρχει κάποια αγαπημένη σας σκηνή, κάποιο σημείο που κορυφώνεται η σημασία του δικού σας ρόλου, ή της παράστασης;
Οι αγαπημένες μου στιγμές του Κοσμά δεν είναι εκεί που κορυφώνεται η ένταση του ή η σημασία της ιστορίας του, αλλά οι στιγμές που είναι χαλαρός, όσο γίνεται δηλαδή, και απολαμβάνει την παρέα με τα αδέρφια του! Αυτές οι 2 στιγμές είναι που τον εξανθρωπίζουν στα μάτια μου, που πετάνε από πάνω του το μανδύα του λυτρωτή που χρεώθηκε και του χρέωσαν και τον αφήνουν να αισθανθεί την οικειότητα και την Ειρήνη της οικογένειας!

Ποιες είναι οι σκέψεις σας στην επιστροφή στο «σανίδι» μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο;
Την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο θέατρο να κάνουμε πρόβα αισθάνθηκα γαλήνη σα να μπήκα σπίτι μου! Κοιτούσα τα άδεια καθίσματα για ώρα και χαμογελούσα, μόνο στην ιδέα ότι θα παίξουμε και πάλι θέατρο μπροστά σε κόσμο! Υπάρχουν δεκάδες θέματα που πρέπει να συζητηθούν για αυτόν τον εφιαλτικό ενάμιση χρόνο αλλά δεν είναι ο τόπος και ο χρόνος κατάλληλος. Σε μια άλλη κουβέντα ίσως το αναλύσουμε! Δε γίνεται να περάσουμε επιδερμικά θέματα ζωής, διαβίωσης και αντιμετώπιση της τέχνης από την οποία εξουσία αλλά και από την κοινωνία την ίδια! Ας ευχηθούμε όλα αυτά να πέρασαν ανεπιστρεπτί και να θυμηθούμε ότι το θέατρο αλλά και το σύνολο των τεχνών δεν τα σταμάτησε ούτε ο μεσαίωνας.

Πόσο διαχρονικό είναι το έργο «Οι Εκτελεστές»;
Από τη στιγμή που 35 χρόνια αργότερα τόσος κόσμος μπήκε στη διαδικασία να ανεβάσει αυτό το έργο και το κοινό να έρθει να το παρακολουθήσει δε χρειάζεται εγώ να μιλήσω για τη διαχρονικότητα του! Κάποια έργα μένουν στο πέρασμα του χρόνου γιατί ο δημιουργός του έβλεπε μπροστά και κάποια άλλα γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει. Στην περίπτωση των εκτελεστών του Γ. Σκουρτη ισχύουν και τα δύο!

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;
Η ερώτηση με κάνει να νοιώθω άβολα! Είναι σα να με ρωτάτε τι σημαίνει για εμένα να κάνω τη ζωή που κάνω! Το θέατρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή μου εδώ και 15 χρόνια! Σίγουρα θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς να κάνω θέατρο, αλλά δε θέλω! Το θέατρο για μένα είναι η ζωή που διάλεξα!

Ποιες σκέψεις παίρνει μαζί του ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο;
Το έργο είναι πολιτικό και στην πολιτική ο καθένας μπορεί να καταλάβει το ίδιο γεγονός διαφορετικά και κάπως έτσι να έχουμε διάλογο! Ο καθένας μπορεί να πάρει ότι διαλέξει μαζί του, αυτό που θα ήθελα Εγώ να εμφυσήσω στους θεατές είναι η αισιοδοξία που μπορεί να σου αποφέρει η πλειάδα λύσεων στη ζωή! Λύσεις που ίσως οι ήρωες μας Δεν τις βλέπουν αλλά υπάρχουν όπως υπάρχει και η λύση που διαλέγουν για το γρίφο τους οι ήρωες μας, που στους περισσότερους από μας φαντάζει αλλόκοτη και απόκοσμη! Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε Δεν είναι ένας!

ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τρία αδέλφια, εγκλωβισμένα σε πρότυπα και ιδέες…σε μια κοινωνία που όλο φθίνει, σε ένα σύστημα φτιαγμένο για τους λίγους. Μια ληστεία το σωσίβιο προς την απελευθέρωση τους. Τρεις άνθρωποι μπερδεμένοι, κουρασμένοι από το συνεχές κυνηγητό για επιβίωση. Άλλος «μαχητής», άλλος σε παραίτηση και άλλος παρατηρητής. Τρεις ζωές που διαπραγματεύονται το δικό τους τέλος…καθώς δεν έχει απομείνει αρκετός χρόνος.
Δικαίωση ή ένα μεγάλο λάθος;
Οι εκτελεστές…ήρθαν για να «μείνουν».

Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης
Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Φωτιστής: Δημήτρης Κοκολινάκης
Κινησιολογία: Πασχαλιά Ακριτίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη
Δημ. Σχέσεις: Άντζυ Νομικού – [email protected]
Στίχοι-Μουσική : Στέλιος Σαλβαδόρ
Ραδιοφωνικές φωνές : Ιωάννης Απέργης, Λυδία Σγουράκη
Ηθοποιοί: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου

«Οι εκτελεστές»
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12), από 06/10 & κάθε Τετάρτη στις 21:00

Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία παραγωγής θεάτρου «Από τα έγκατα της Γης»
Επιχορηγούμενη παραγωγή από το Υπ. Πολιτισμού

Διάρκεια 80’

Τιμές εισιτηρίων ; Κανονικό 12 €, Μειωμένο (ΑΜΕΑ, Ανεργίας, Φοιτητικά) 8€,

Προπώληση εισιτηρίων : https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005450.html

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές υποδείξεις που ισχύουν. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από κάθε θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στον χώρο.

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα παρακάτω. Ως εκ τούτου, η Ticketmaster ουδεμία ευθύνη φέρει για εισιτήρια τα οποία έχουν προέλθει από αγορές εκτός του επίσημου δικτύου της και παρέχονται χωρίς καμία απολύτως εγγύηση για την ορθότητα και την ακρίβειά τους.

ΟΡΟΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Με την ολοκλήρωση της αγοράς σας, αποδέχεστε τους όρους εισιτηρίων του διοργανωτή που αναγράφονται πάνω στο εισιτήριό σας και τους όρους χρήσης που αναγράφονται εδώ.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:
– www.ticketmaster.gr
– Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111 (Καθημερινές 10:00-21:00 & Σαββατοκύριακο 17:00-21:00)

Πληροφορίες Θεάτρου
Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8-12 | Πετράλωνα | 2103428650 | theatro.gr |
Σχολιάστε