Η υψίφωνος Εύα Κονδύλη στο OTAVOICE για τη συμβολή της τέχνης στον εορτασμό του 1821

Συνέντευξη στη Λία Τσεκούρα, Μουσικός, Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων για να τιμήσει αυτή την τόσο σημαντική επέτειο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένου από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο. Τον Ύμνο ερμηνεύει η υψίφωνος κ. Εύα Κονδύλη στις 14/04/2021, την οποία συνοδεύει στο πιάνο ο κ. Φρίξος – Διονύσιος Μόρτζος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Η υψίφωνος κ. Εύα Κονδύλη μοιράζεται τις σκέψεις της με το OTAVOICE αναφορικά με τη συγκεκριμένη και τόσο σημαντική εθνική επέτειο και τη συμβολή της τέχνης στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς την ιστορία του;

Στην εποχή που ζούμε, που κατακλυζόμαστε από τους ταχύτατους ρυθμούς ζωής και συγχρόνως μια ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας, είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ, η γνώση της Ιστορίας μας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ιδιαίτερα η νέα γενιά, πρέπει να σκύψουμε με περισσή αγάπη στην προσπάθεια εκμάθησης της Ιστορίας μας, επειδή έτσι συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου μας.

Με ποιον τρόπο ενώνεται η τέχνη με την ιστορία στο έργο του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Μάντζαρου;

Πιστεύω ότι όταν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος αποφάσισαν να μελοποιήσουν τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, μοιραία ενώθηκε η Τέχνη με την Ιστορία στο έργο τους. Διότι, μέσω της τέχνης τους, οι δύο αυτοί Εθνικοί μας δημιουργοί απεικόνισαν και ύμνησαν τον Αγώνα των Ελλήνων του 1821.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα του 2021 αυτή η επέτειος;

Για την Ελλάδα του 2021, η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί μια αφετηρία· μια αφετηρία για να ξαναθυμηθούμε, να ζωντανέψουμε στη μνήμη μας αλλά και να γνωρίσουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τις θυσίες και τον ηρωισμό που έδειξαν οι αγωνιστές του 1821.
Σχολιάστε