ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – 1571: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571 έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Naval Battle of Lepanto). Οι ενωμένες ευρωπαϊκές χριστιανικές ναυτικές δυνάμεις εκείνης της εποχής (της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) νίκησαν κατά κράτος τον ενιαίο Οθωμανικό Στόλο.

Η ναυμαχία έγινε στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου που οι Ενετοί του είχαν δώσει την ονομασία Κόλπος της Ναυπάκτου (μεσαιωνική ονομασία Lepanto). Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση του ηθικού των υποδούλων στους Τούρκους βαλκανικών λαών, και την έναρξη επαναστατικών κινημάτων που, όμως, δεν έφεραν την ποθούμενη ελευθερία.

Αλλά, η ανάπτυξη της πειρατείας, ο αποκλεισμός των ξένων πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα, και η ανάθεση της μεταφοράς των εμπορευμάτων σε ελληνικά πλοία έδωσε ώθηση για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Επίσης, η ήττα των Οθωμανών Τούρκων στην Ναύπακτο σήμανε το τέλος των βλέψεων τους για μια έξοδο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην Ναυμαχία αυτή πολέμησε και ο Ισπανός ποιητής Μιγκέλ ντε Θερβάντες, οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ένιωθε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στην Ναυμαχία, γιατί την θεωρούσε ως την πιο ένδοξη ανά τους αιώνες, μάχη, αν και ίδιος είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του χέρι.

* Η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου είναι Εκπαιδευτικός με  Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Λογοτεχνία (UNED, Μαδρίτη)

 
Σχολιάστε