Η Σαλίνα Γαβαλά στο OTAVOICE: «Η παράσταση Όμορφη Πόλη, είναι σταθμός για μένα και για όσους συμμετέχουμε»

Η Σαλίνα Γαβαλά αποκλειστικά στο OTAVOICE και σε μια μοναδική συνέντευξη στην Λία Τσεκούρα.

Η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» του Μίκη Θεοδωράκη με νέα σύνθεση – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά τα απανωτά sold out στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσεις στο ΗΡΩΔΕΙΟ, την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21:00 κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. 

«Η παράσταση Όμορφη Πόλη, είναι σταθμός για μένα και για όσους συμμετέχουμε, αλλά πιστεύω και  για όσους έχουν την τύχη να τη δουν, γιατί είναι μια παράσταση που  γράφει ιστορία». Σαλίνα Γαβαλά 

Η Σαλίνα Γαβαλά ερμηνεύει με ιδιαίτερη ευαισθησία και βάθος τα τραγούδια της  Όμορφης Πόλης και μοιράζεται με το OTAVOICE απόψεις, προσδοκίες και σκέψεις πάνω στην μοναδική αυτή θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή. 

 Αναλυτικά η συνέντευξη στη Λία Τσεκούρα, Μουσικός, Κριτικός θεάτρου,  Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού:

Ποια εσωτερική ανάγκη σας οδήγησε να ακολουθήσετε καριέρα στο τραγούδι και τη μουσική;

Από παιδί εκφραζόμουν μέσα από την τέχνη κυρίως της υποκριτικής. Γι’αυτό και  αρχικά σπούδασα στο Κρατικο Θέατρο και ακολούθησα αυτό το δρόμο, αφού το θέατρο εκτός από μεγάλη αγάπη ήταν και τρόπος να εκτονώνω τα συναισθήματα μου, αλλά και να ζω παράλληλα πολλές ζωές! Στην πορεία όμως ένιωσα κάπως απογοητευμένη από τον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η παραμονή μου στην Αμερική, όπου εκεί υπάρχει σεβασμός στον χρόνο και την υπόσταση του κάθε ηθοποιού, οπότε επιστρέφοντας στην Ελλάδα βρήκα διέξοδο στο τραγούδι, το οποίο ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου, απλά τελικα μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια συνδυάζω τις δύο μου αγάπες και νιώθω ότι έτσι καλύπτονται όλες οι ανάγκες μου.  

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που ήταν πηγή έμπνευσης για εσάς;

Υπήρξαν ταινίες που ήταν πηγή έμπνευσης. Τελευταίο παράδειγμα η ταινία Lalaland, που αποτέλεσε έναυσμα να γράψω κι εγώ το δικό μου θεατρικό έργο όπως και η πρωταγωνίστρια της ταινίας. Μιλάω φυσικά για την μουσικοθεατρική παράσταση αυτοβελτίωσης  «Όνειρα Γλυκά»  

Τι σημαίνει ηΌμορφη Πόληγια τη Σαλίνα Γαβαλά; 

Η παράσταση Όμορφη Πόλη, είναι σταθμός για μένα και για όσους συμμετέχουμε, αλλά πιστεύω και  για όσους έχουν την τύχη να τη δουν, γιατί είναι μια παράσταση που  γράφει ιστορία. Προσωπικά νιώθω ότι ειναι μεγάλη ευθύνη τα τραγούδια του Μικη, αφού έχουν ένα ειδικό βάρος και ξυπνάνε αισθήματα ελληνισμού και πατριωτισμού. 

Τι περιμένετε από τη μουσική και την τέχνη γενικότερα;

Τίποτα. Κι έτσι το κάτι που θα έρθει θα είναι πολύ. Όσο περιμένεις πολλά από τους ανθρώπους και τα πράγματα, το κάτι είναι τίποτα. Κανω πια τέχνη για μένα και όχι από ματαιοδοξία 

Υπάρχουν καινοτόμα στοιχεία στην παράσταση που συμμετέχετε;

Εκτος από τα τραγούδια, παρουσιάζονται για  πρώτη φορά  στη σκηνή και κάποια από τα ποιήματα του Μίκη ΘεοδωράκηΗ παράσταση είναι ένα πολυμορφικό καλλιτεχνικό θέαμα με εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, υπέροχα χορευτικά, ζωντανή  ορχήστρα και ιδιαίτερους  φωτισμούς. Κι όλα αυτά είναι  μια εμπνευσμένη ιδέα του σκηνοθετη μας Γιώργου Βαλαρη και τον ευχαριστούμε γι’αυτό.  

Σε τι βαθμό ένας ερμηνευτής ζει τα βιώματά του μέσα από το έργο;

Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τα βιώματα μου στην  μουσικοθεατρική παράσταση που έχω γράψει, τα  «Όνειρα Γλυκά». Είναι η στορία μιας γυναίκας  γύρω στα τριάντα που με αφορμή μια μετακόμιση, κάνει μια αναδρομή στα όνειρα, τις απογοητεύσεις, τα λάθη της και με τη βοήθεια του μελλοντικού της εαυτού καταφέρνει να δει τα πράγματα πιο θετικά, να εκτιμήσει τις στιγμές, να συμφιλιωθεί με το χρόνο και τα λάθη  και να ξανααγαπήσει τον εαυτό της. 

Είναι λυτρωτικό να χρησιμοποιείς  τα βιώματα σου και να τα ξαναζείς  μέσα από την τέχνηΤα βλέπεις όλα μέσα σε μια άλλη διάσταση α θετικά που έχουμε την τάση να  παραγνωρίζουμε αλλά και τα αρνητικά  που συνήθως  τα υπερτονίζουμε) και συνειδητοποιείς ότι είναι  κοινά με όλο τον κόσμοΕγώ προσπαθώντας να βρω τον εαυτό μου μέσα απ αυτό το έργο, έγραψα με αφορμή τα  δικά μου βιώματα και πέτυχα να  γίνω ένα με όλους όσοι παρακολούθησαν την παράσταση, αφού άκουσα από πολλούς διαφορετικούς  ανθρώπους τη φράση «το έγραψες για μένα 

Ποιες ήταν μέχρι τώρα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας;

Κάθε νέα δουλειά είναι πρόκληση. Ο καλλιτέχνης αναμετριέται κάθε φορά με τον εαυτό του και κάθε δουλειά είναι σαν πρώτη. Κρινόμαστε κάθε στιγμή, γι αυτό δεν πρέπει να παίρνουμε καμία επιτυχία ως δεδομένη και καμία αποτυχία ως καθοριστική. 

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα του 2020;

Με όλα αυτά τα μέτρα που έφερε η πανδημία υπάρχει πια έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Η τέχνη ειδικά αυτό το καλοκαίρι, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και το φθινόπωρο που έρχεται θα δείξει περισσότερο το μέγεθος της πληγής αφού είναι όλα αβέβαια, παραστάσεις ματαιώνονται, συναυλίες ακυρώνονται, οπότε οι καλλιτέχνες έχουμε ουσιαστικά μπει στον πάγο 

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής μουσικής;

Θολό και σκοτεινό. Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες και οι καλλιτέχνες να αποχτήσουν ξανά ρόλο, όχι απλού διασκεδαστή, αλλά καθρέφτη της κοινωνίας. Τα τραγούδια να έχουν βάρος και να μπορούν να αλλάζουν συνειδήσεις όπως έκαναν παλιότερα τα τραγούδια του Μίκη. Ελπιζω σε πιο φωτεινές μέρες μουσικά αλλά και γενικά.  

Πώς πιστεύετε ότι θα αποχωρήσει ο θεατής από το Ηρώδειο μετά το τέλος της παράστασης;

Εντυπωσιασμένος και γεμάτος! 

Ευχαριστούμε πολύ τη Σαλίνα Γαβαλά, 

Λία Τσεκούρα, 

Μουσικός, Κριτικός θεάτρου, 

Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού. 

 

 

«ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»  Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 

ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) 

ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 – Ώρα: 21:00 

Απόδοση – Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ 

Με την Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» 

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ, ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ 

Πρωταγωνιστούν: 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ 

ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ, 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ, ΑΚΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ 

και η ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ 

 

Συμμετέχει  8μελής θίασος 

 

Η «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» του Μίκη Θεοδωράκη με νέα σύνθεση – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά τα απανωτά sold out στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσεις στο ΗΡΩΔΕΙΟ, την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21:00 κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. 

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020, μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή,μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο. 

Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας – ο έρωτας, η ξενιτιά,ο θάνατος,η ρωμιοσύνη – και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές, («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.ά.), παρουσιάζεται έναμοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικόθέαμα, με σύγχρονη χορογραφία καιτη χρήση του video art . 

 

ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ  

Promo trailerhttps://youtu.be/T0kpNyIqnMw  

Με τιμή παραθέτουμε την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Βάλαρη:  

«Αγαπητέ μου Γιώργο, 

 

Έφυγα μετά την παράσταση ευτυχής και προβληματισμένος. Όχι για σένα και τους εξαίσιους συνεργάτες σου αλλά για μένα και για το έργο μου. 

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία με επηρέασαν βαθιά. Τελικά αυτό που είδα και που άκουσα ήταν ένα Όνειρο! Και νομίζω ότι έτσι το εισπράττει και το κοινό. 

Τα στοιχεία, τα υλικά υπήρχαν. 

Τι έλειπε; Έπρεπε να έρθει ένας άνθρωπος όπως εσύ, με δύο βασικές ιδιότητες πέραν της αξίας του: την Αγάπη και την Πίστη.  

Έτσι κατόρθωσες να αναδείξεις την πνευματικότητα και τους κρυμμένους συμβολισμούς του έργου μου πλάθοντας τελικά ένα νέο πρόσωπο που να πατάει γερά στη σύγχρονη πραγματικότητα και ταυτόχρονα να στοχεύει στο Μέλλον. Στο Αύριο της Ελλάδας και του Κόσμου. 

Κι αυτό είναι μια νίκη για μένα, γιατί οι δοκιμασίες που επέλεξα να ζήσω με βοήθησαν να γεννήσω ιδέες και έργα σαν κι αυτό της Όμορφης Πόλης. 

Η παρουσία σου στη ζωή μου δεν είναι τυχαία. Ήρθες στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός ανθρώπου για τον οποίο η δικαίωση αποτελεί την τελευταία αλλά και μέγιστη επιθυμία. 

Σε ευχαριστώ θερμά και σε παρακαλώ να διαβιβάσεις τις θερμές μου ευχαριστίες και σ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης.»  

 

Αθήνα, 21.1.2020  

Μίκης Θεοδωράκης 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 

Στην προσπάθεια να αναβιώσω τη θρυλική παράσταση του 1962  «Όμορφη πόλη» – πράγμα δύσκολο – σε μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του  2020, μέσα από μια πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου  του Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα προσπαθώντας να βρω την κατάλληλη μορφή που θα αποτυπώνει πιο ολοκληρωμένα το έργο του στο διηνεκές του χρόνου, οδηγήθηκα μοιραία σε μονοπάτια που πολλές φορές χρησιμοποίησε ο σπουδαίος μουσουργός και ποιητής μας και κυρίαρχα σε αυτό της αρχαίας τραγωδίας, η οποία παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας και είναι ταιριαστή με την εποχή που διανύουμε. Μια εποχή, όπου βλέπουμε ένα έθνος κυριολεκτικά να γίνεται χορός, με τα τραγούδια  – που χαρακτηρίζουν τον λαό μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και που εδώ λειτουργούν σαν ενωτικός κρίκος – ως χορικά. 

Είναι γνωστό εξάλλου πως μέσα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αναδύονται ένα έθνος, μια ολόκληρη τραγική γενιά αλλά και πανανθρώπινα συναισθήματα που διαγράφουν τη μοίρα ενός λαού. Τέλος, ψάχνοντας να βρω τους συνδέσμους στις μικρές ιστορίες των τραγουδιών που θα οδηγήσουν στη «μεγάλη ιστορία», κατέληξα στη σπουδαία και άρρηκτα συνδεδεμένη με το μουσικό του έργο ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη πόλη» είναι  λοιπόν μια εθνική και πανανθρώπινη ιστορία με τoν δικό της χορό και τα δικά της παθόντα πρόσωπα-πρωταγωνιστές, όπου «μέσα σε αυτήν την ιστορία τα τραγούδια δεν ήσαν πλέον σα δέντρα που μετρούν τη μοναξιά του κάμπου, αλλά άπλωναν αναμεσά τους φύλλα και κλαδιά! Σχημάτιζαν ένα μικρό δάσος, όπου μπορούσαν να ζήσουν και να πεθάνουν πουλιά, μύθοι και άνθρωποι. Και το δάσος αυτό το ονομάζω ΤΡΑΓΟΥΔΙ με κεφαλαία». Τα λόγια αυτά του συνθέτη ταιριάζουν απόλυτα στην κατεύθυνση της παράστασης, για την οποία θα χρησιμοποιήσω τον όρο σύγχρονη λαϊκή τραγωδία. Το τραγούδι δεν έδωσε εξάλλου το όνομά του στον όρο τραγωδία; Έπειτα προστέθηκαν τα στοιχεία: ο μύθος, η ποίηση, οι τραγικοί ήρωες και ο χορός.   

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης  

Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης  

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος  

Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς 

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου 

Σκηνικά– video art: X SQUARE DESIGN LAB  

Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας  

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου   

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος  

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος  

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας  

Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Βενιχάκη  

Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης   

Δημιουργία trailer: X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος 

Φωτογραφίες παράστασηςhttps://www.photolifez.com/ 

 

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Σαλίνα Γαβαλά. 

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης  και η Λήδα Πρωτοψάλτη. 

Χορεύουν  (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου. 

 

Με τη Λαική Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» : 

Διεύθυνση: Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη 

Πιάνο: Δημήτρης Ανδρεάδης  

Μπουζούκι- μαέστρος: Θανάσης Βασιλάς  

Μπουζούκι: Γιάννης Ματσούκας  

‘Ομποε-φλογέρες-μπαγλαμάς: Ξενοφών Συμβουλίδης  

Κιθάρα:  Παντελής Ντζιάλας  

Βιόλα:  Αρτέμης Σαμαράς  

Ακορντεόν: Λευτέρης Γρίβας   

Μπάσο: Θεόδωρος Κουέλης  

Ντραμς: Νίκος Σκομόπουλος  

Κρουστά:  Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης  

-Συμμετέχει στο σόλο βιολί η μικρή Παναγιώτα Χριστίνα Ζαρείφη 

 

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ  

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα – τηλ.: 2103241807 

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου | 21:00 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου | 21:00 

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ:60 € 

Α ΖΩΝΗ:50 € 

Β ΖΩΝΗ:40 € 

Γ ΖΩΝΗ:30 € 

Δ ΖΩΝΗ:25 € 

Ε ΖΩΝΗ:20 € 

ΣΤ ΖΩΝΗ:15 € 

ΠΕΡ.ΟΡΑΤ.:15 € 

ΑΜΕΑ:10 € (μόνο τηλεφωνικά στο 2107234567) 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

2 ώρες χωρίς διάλειμμα  

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Broadway Show Productions 

 (Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Γιώργος Βάλαρης) 

 

Προπώληση εισιτηρίων onlinehttps://www.ticketservices.gr/event/omorfipoli/ 

Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα 

Τηλεφωνικώς: 210 7234567 

Σε όλα τα καταστήματα PUBLIC και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών 

 

Να σημειώσουμε ότι θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να «μείνουμε όλοι ασφαλείς» 

 

 
Σχολιάστε