OTA VOICE
Πολιτιστικά

Ο Παύλος Ανδριάς αποκλειστικά στο OTAVOICE

«Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα» 

Του Παύλου Ανδριά, από τις εκδόσεις «ΙΑΜΒΟΣ»  

Κρυμμένοι έρωτες, απιστίες, ένοχες συμμαχίες, μάχες δίχως οίκτο, όρκοι υποταγής και ανεκπλήρωτα όνειρα ήρθαν στην επιφάνεια, με αφετηρία την περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου και τερματισμό την ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης για ζωή. 

«Όλα μπορούν να σου συμβούν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς τα πάντα περνάνε σαν αστραπή!» 

O συγγραφέας Παύλος Ανδριάς μοιράζεται μαζί μας απόψεις, σκέψεις και προσδοκίες γύρω από τον έρωτα, τον θάνατο, τα όνειρα, την ελπίδα και τις απώλειες που άλλοτε τυχαία, άλλοτε αστραπιαία σηματοδοτούν τον δρόμο της ζωής μας… 

 

Ποιες σκέψεις σας οδήγησαν στη συγγραφή;

Ήταν κάτι που ξεκίνησα εντελώς αυθόρμητα και τυχαία, θέλοντας κάπως έτσι να αποδράσω έστω και νοερά από τον κόσμο της νύχτας, που δεν με έκφραζε, αλλά λόγω δουλειάς, έπρεπε να «ανεχτώ»…  

Όταν βρίσκεστε σε διαδικασία συγγραφής υπάρχουν μέρες που όλη σας η σκέψη είναι αφιερωμένη στο έργο σας;

Λίγο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι ανάγκες της ζωής, η φροντίδα της  οικογένειας, οι αυξημένες απαιτήσεις των άλλων υποχρεώσεων (αρθρογραφία, ραδιόφωνο κ.α), αλλά και η ροή της καθημερινότητας, δεν μου επιτρέπουν να λειτουργήσω με αυτό το σκεπτικό. Απλά, διάφορες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ συλλέγονται και γράφονται στο χαρτί. 

Ποιες ήταν οι αναφορές σας ως συγγραφέας; 

Δεν μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο γραφής ή από κάποιον συγγραφέα, καθώς όπως σας είπα ξεκίνησα να γράφω θέλοντας να «καλύψω» κάποια εσωτερική μου ανάγκη. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της συγγραφικής μου πορείας υπήρξαν αναγνώσματα που με βοήθησαν να αποκτήσω τον δικό μου τρόπο γραφής και να δημιουργήσω το συγγραφικό μου προφίλ. Λατρεύω την αμεσότητα με τον αναγνώστη, την κάθετη γραφή και την έκφραση συναισθημάτων…   

Πώς θα σκιαγραφούσατε το «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα»;

Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε αυτούς που μπορούν να μιλήσουν στις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και σε εκείνους που αδυνατούν να εκφράσουν όσα κακώς κείμενα υπάρχουν στη ζωή τους και από φόβο, ντροπή ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, διστάζουν να τα εκφράσουν. Είναι μια ιστορία που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, καθώς σε τίποτα στη ζωή μας δεν υπάρχει μοναδικότητα και τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Θεωρείτε ότι ανήκετε σε κάποιο ρεύμα;

Αυτό θα το πουν οι αναγνώστες μου και όχι εγώ. Μου αρέσει να ασχολούμαι με θέματα ουσίας, με ιστορίες της καθημερινότητας, αλλά και με ιστορίες που μέσα τους έχουν άφθονα στοιχεία από ιστορία, μυθολογία… αλλά και ό,τι άλλο «φωνάζει» Ελλάδα. 

Ποιο βιβλίο διαβάζετε τώρα;

«Η κατάσκοπος», του Paulo Coelho   

Παράγει η Ελλάδα πολιτισμό σήμερα;

Έχω την αίσθηση πως όχι… Ζούμε σε μία χώρα που ο ένας προσπαθεί να αντιγράψει τον άλλο ανεπιτυχώς,  που εκβιάζει την δημοσιότητα με κάθε τρόπο και που κοινοποιεί αριστερά και δεξιά, τις προσωπικές του στιγμές, λες και αφορούν κάποιον. Κάνουμε χρήση μιας γλώσσας που στην ουσία μας προσβάλει, αλλά επειδή θέλουμε να είμαστε αρεστοί στον δήθεν κουλτουριάρη Έλληνα της κρίσης και του νεοέλληνα της κλειδαρότρυπας, βολευόμαστε και γελάμε με τα χάλια μας. Μοιραία έτσι να χάνονται και οι ελάχιστες προσπάθειες που γίνονται για να αναστηθεί ο πολιτισμός μας…   

Ποιο είδος αναγνώστη θα γοητευτεί από τον έργο «ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα»;

Αυτού που αναζητά την αλήθεια μέσα σε ένα βιβλίο, που του αρέσει να προβληματίζεται και να λαμβάνει απαντήσεις, αλλά και σε αυτόν που η μελέτη ενός βιβλίου είναι ένα ταξίδι όπου γνωρίζει καλύτερα το «είναι» του. 

Τι σημαίνει το ευθυμογράφημα για εσάς; 

Είναι η αλήθεια… Είναι ένα παιχνίδι που το απολαμβάνει αυτός που το δημιουργεί και το «γεύεται» ο αναγνώστης. Είναι μια μορφή γραφής, που δυστυχώς στις ημέρες μας δεν λέει να ευδοκιμήσει… μιας και η αγορά θέλει γλυκανάλατες περιγραφές, καμουφλαρισμένες από κουρέλια σοβαροφάνειας. 

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε στον κόσμο;

Να βάλουν πιο πολύ το βιβλίο στη ζωή τους, καθώς είναι ένα αγαθό που απλόχερα μπορεί να τους προσφέρει άπειρα ταξίδια και να τους γαληνέψει την ψυχή, μέσα από το παιχνίδι των εικόνων που δημιουργούν και των λέξεων.  

Τι περιμένετε από τη συγγραφική δημιουργία;

Δεν περιμένω κάτι, μιας και η «δουλειά» του συγγραφέα είναι να προσφέρει εικόνες και συναισθήματα στους άλλους. Είναι δημιουργία… 

Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκε να επιβληθείτε στον εαυτό σας για να συνεχίσετε ένα κεφάλαιο, γιατί θέλατε να κάνετε κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή;

Όταν γράφεις, καταθέτεις την ψυχή σου. Δεν το κάνεις για να ξεφύγεις από κάτι άλλο.  

Υπάρχουν καινοτομικά στοιχεία στη λογοτεχνία σήμερα;

Φοβάμαι πως όχι. Το ανέφερα και πιο πάνω… Το άσχημο είναι πως δεν διδάσκεται στα σχολεία ώστε οι νέοι συγγραφείς να μπουν σε νέα συγγραφικά μονοπάτια, άξια να ξαναφέρουν το βιβλίο στην θέση που στο παρελθόν του ανήκε.  

Ποια είναι η πολιτιστική ταυτότητα του νεοέλληνα;

Μπορεί να γελάσετε, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς… γίνονται έρευνες, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα!!! 

 

Λία Τσεκούρα, 

Μουσικός, 

Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού. 

—————————————————————————————– 

Ταυτότητα έκδοσης: 

 

Τίτλος: Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα 

Συγγραφέας: Παύλος Ανδριάς 

Εκδόσεις: ΙΑΜΒΟΣ   

ISBN: 978-618-5119-73-7  

Σελίδες: 256 

Τιμή: 14,00 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα  

Ο Παύλος Ανδριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας και κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά του, στο Ηράκλειο Αττικής. 

Σπούδασε  δομή – τεχνική σεναρίου και δημοσιογραφία. 

Αυτό είναι το ένατο βιβλίο του, καθώς έχουν προηγηθεί το «Όταν το τρένο φεύγει…» (εκδ. Βιβλιοεκδοτική 1998), το ευθυμογράφημα «Άντε και… σας πίστεψα» (εκδ. Ίαμβος 2008), το ανατρεπτικό μυθιστόρημα «Επίδομα Απιστίας» (εκδ. Ίαμβος 2009), τα μυθιστορήματα: «Στη Δίνη των Ένοχων Χρησμών» (εκδ. Ίαμβος 2011), «Τα μανταλωμένα παραθύρια» (εκδ. Ίαμβος 2013), «Οι ξυπόλητοι κομπάρσοι» (εκδ. Ίαμβος 2014), «Άννα» (εκδ. Ίαμβος 2015), «Κραυγές στην παγωμένη λίμνη» (εκδ. Ίαμβος 2017). 

Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, είναι επικεφαλής στο http://aylogyrosnews.blogspot.gr, αρθρογραφεί ως σχολιαστής & ευθυμογράφος στο https://www.ilialive.gr/, διατηρεί την προσωπική του σελίδα https://pavlosandrias.gr/ και έχει πρωινή καθημερινή ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM». 

Από τις αρχές του 2010, είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών  (Ε.Ε.Λ) και από τα μέσα του 2014  τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). 

Από  το 2016 είναι μέλος του Ομίλου για την UNESCO tlee  

Στοιχεία επικοινωνίας με το συγγραφέα: 

[email protected]  

 

Σχετικά Άρθρα

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice

Συνέντευξη της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου στο OTAVOICE

otavoice