Ο Γιάννης Τσιώμου αποκλειστικά στο OTAVOICE

«ΤO ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ Η ΜΑΙΡΥΛΙΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»  

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ   

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ  

 

Οι «Θεατρίνων Θεατές», υπερασπιζόμενοι το θέατρο ρεπερτορίου κι έχοντας προσεγγίσει επιτυχώς άξιους συγγραφείς του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, επιστρέφουν με κείμενο του Γιάννη ΣολδάτουΟ Σολδάτος αγγίζει και πάλι τους μύθους (αυτή τη φορά του Ηollywood) στη φθορά τους,  ονομάζει το έργο του και ο Λιβανός καταπιάνεται με το είδος που αγαπά και γνωρίζει καλά, το μιούζικαλ!  

Ο Γιάννης Τσιώμου χαρίζει αξέχαστες χολιγουντιανές στιγμές  από τον James Stewart έως τον JohnnyWeissmuller γεμίζοντας  τη σκηνή με την επιβλητική του παρουσία και μοιράζεται μαζί μας προσδοκίες, λόγια και σκέψεις για το θέατρο, τους ρόλους, τον πολιτισμό. 

 

Η Ελλάδα πάντα παρήγαγε πολιτισμό. Είναι συνώνυμη του πολιτισμού και πρέπει να παραμείνει έτσι. Γιάννης Τσιώμου. 

 

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τη συμμετοχή σας σε μια παράσταση; 

Βασικό κριτήριο για μένα είναι πρώτα απ΄όλα το κείμενο να καλύπτει τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο, τις ανάγκες μου εκείνη τη στιγμή και φυσικά ποιοι θα είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστώ. Εν τέλει αυτό είναι το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι. 

 

Είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό η εναλλαγή των ρόλων και υπήρξαν σημεία ταύτισης με κάποιον από αυτούς του ρόλους; 

Η επιλογή των ρόλων είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε ηθοποιό. Για τι τον διάλεξαν και το τι ακριβώς διάλεξε, συχνά καθορίζει καριέρες.  Το παιχνίδι των ρόλων πάντα κρύβει (αλλά και κρύβεται)  μέσα στην προσωπικότητα ενός ηθοποιού. Σημεία υπάρχουν πάντα να ταυτίζεσαι με ένα ρόλο, αλλά μόνο σημεία. 

Η εναλλαγή από τον Τζέημς Στιούαρτ στον Ταρζάν (Τζόνυ Βάισμίλερ) προκαλεί χαμόγελο ακόμα και στο άκουσμα! Εκεί μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή κι αυτό είναι που με προκαλεί επάνω στη σκηνή. 

 

Υπάρχουν μύθοι πίσω από τα φώτα; 

Φυσικά και υπήρξανε μύθοι. Πάνω απ’ όλα όμως υπήρξαν άνθρωποι που δημιούργησαν τους μύθους  κι άλλοι που τους συντήρησαν. Οι ίδιοι όμως ήταν  κι αυτοί άνθρωποι που ζούσαν, σκεφτόντουσαν και δρούσαν μέσα στη δουλειά τους ή την προσωπική τους ζωή αυτόφωτα και πολλές φορές ανεξέλεγκτα. Η ζωή τους  δημιούργησε όλο αυτό το οικοδόμημα που φτάνει σε μας να ονομαστεί «μύθος»Εξάλλου, ωραίοι είναι κι οι μύθοι όταν δημιουργούνται, αρκεί να τους χρησιμοποιούν συνειδητά  σε ορισμένα κομμάτια και όχι παντού και πάντα γιατί τότε γίνονται καταστροφικοί και για μας αν αποτελούν πρότυπο, αλλά  και για τον ίδιο τους τον εαυτό. 

 

Μπορεί ένας ρόλος, ή το θέατρο γενικότερα, να θεραπεύσει εσωτερικές πληγές; 

Το θέατρο από μόνο του είναι ένα γιατρικό που καταφέρνει να  γιατρεύει πληγές. Στο θέατρο γι΄αυτό πας, για να ταξιδέψεις, να ξεχαστείς και να βρεις μια γαλήνη που σε ηρεμεί. Να βρεις τα πρόσωπα με τα οποία θα ταυτιστείς, θα νοιώσεις τη λύτρωση αλλά και την εξιλέωση. Κάθε φορά μέσα από τη διαδρομή σου σ΄ ένα ρόλο γιατρεύεσαι κι εσύ ο ίδιος, από τις πληγές της καθημερινότητας. 

 

Υπάρχουν ρόλοι που έχετε αγαπήσει; 

Όλοι οι ρόλοι που έχω παίξει με  έχουν χαρακτηρίσει,  τους έχω αγαπήσει. Αυτούς όμως που αγαπώ περισσότερο είναι αυτοί που δεν έχω παίξει και επιθυμώ να παίξω. Εξάλλου γι΄ αυτό κάνω και αυτό το επάγγελμα, γιατί θέλω να εξελίσσομαι και να έχω διαρκώς νέους στόχους. Όσο πιο απαιτητικός είναι ένας ρόλος τόσο πιο πολύ μου δημιουργεί επιθυμία να τον προσεγγίσω.  

Τον κάθε ρόλο τον ερωτεύεσαι και θες να τον κατακτήσεις. Κι επειδή ουσιαστικά  δεν θα τον κατακτήσεις ποτέ επειδή το θέατρο δεν ολοκληρώνεται ποτέ, όπως ακριβώς και μια παράσταση, που συνεχίζει  μέσα στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά ενός ανθρώπου,  κατ΄ επέκταση και του ηθοποιού. Συμπερασματικά  αυτός που θ΄ αγαπήσω περισσότερο είναι ο επόμενος ρόλος. Ρόλο δεν ξεχωρίζω γιατί είναι σα να ξεχωρίζει κανείς ένα ανάμεσα στα παιδιά του.  

 

Υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας που νιώσατε ματαίωση ως ηθοποιός και σκεφτήκατε να αλλάξετε επαγγελματική πορεία;  

Κάθε μέρα αισθάνεσαι αυτή τη ματαίωση και θες ν΄ αλλάξεις επαγγελματική πορεία  και μπορεί να το αισθάνεσαι κι εκατό φορές την ημέρα, κι εκατό μία φορές ξαναγυρίζεις σε αυτό το οποίο ονειρεύτηκες, σε αυτό το οποίο τάχτηκες. Αυτές είναι σα να λέμε οι μικρές αναζητήσεις κι οι επαναπροσδιορισμοί που κάνεις εσύ ο ίδιος στα πράγματα. Αυτό που σε κουράζει, αυτό την ίδια στιγμή ξεκινάς κι έναν αγώνα για να προσεγγίσεις, οπότε δε μπορείς να μη συνεχίσεις. 

 

Τι περιμένετε από το θέατρο; 

Από το θέατρο δεν περιμένω κάτι, γιατί στο θέατρο μόνο δίνεις, αυτή είναι η υποχρέωση σου. Αυτό είναι το θέατρο,  ο θεατής έρχεται για να πάρει από σένα. Εσύ πρέπει να δώσεις. Το θέατρο είναι απαιτητικός φίλος και γίνεται γοητευτικότερο όταν εσύ δίνεις. 

 

Πώς θα θέλατε να φεύγουν οι θεατές από την παράσταση; 

Φέτος επειδή είναι κωμωδία το έργο φεύγουν ευτυχισμένοι επειδή  πέρασαν μια πολύ ευχάριστη κεφάτη βραδιά. Αλλά γενικότερα από το θέατρο πρέπει να αισθάνονται ότι η διαδρομή από την οποία πέρασαν μέσα από μια θεατρική σκηνή σα θεατές, έχει ολοκληρωθεί κι έτσι όταν γυρίζουν σπίτι τους  να αισθάνονται εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι – λίγο καλύτεροι ίσως και περισσότερο σκεπτόμενοι αλλά σίγουρα χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. 

 

 Η Ελλάδα παράγει πολιτισμό; 

Η Ελλάδα παράγει πολιτισμό και θα εξακολουθεί να παράγει εμείς θα πρέπει να «σκάψουμε» και να τον ανακαλύψουμε ξανά. Το φως που κρύβει αυτή η χώρα είναι ανεξάντλητο κι αιώνιο. Αν εμείς μπορούμε να το βρούμε και να το ξαναφέρουμε θα ΄ναι ευχής έργο. Η Ελλάδα πάντα παρήγαγε πολιτισμό. Είναι συνώνυμη του πολιτισμού και πρέπει να παραμείνει έτσι. 

 

Λία Τσεκούρα 

Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού. 

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Studio Κυψέλης 

Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη 

Τηλ: 210 8819571 

Official Facebook Page: 

https://www.facebook.com/studiokypselis.polychoros/ 

                              Email:theatrinwn_theates@yahoo.gr 

 

 

Κείμενο:Γιάννης Σολδάτος 

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί:Γιώργος Λιβανός 

Σκηνικά-Κοστούμια:  Δέσποινα Βολίδη 

Μουσική:Σάκης Τσιλίκης 

Κινηματογράφηση:Γιάννης Σολδάτος 

Χορογραφίες:Σίμωνας Πάτροκλος 

Μοντάζ:Αντώνης Μανδρανής 

Φωτογραφίες:Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης & Κώστας Βολιώτης 

Special effect- 3d animation: ΣάκηςΓεωργιάδης 

Θεατρολογική ανάλυση:Μαρία Βλάχου 

Βοηθός σκηνοθέτη:Νερίνα Καμπασάκη 

Βοηθός χορογράφου:Μαρία Δρακοπούλου 

Επικοινωνία:Νατάσα Παππά 

Πρωταγωνιστούν: 

Καίτη Ιμπροχώρη, Νίκος Γιάννακας, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Σοφία Μπεράτη , Όλγα Πρωτονοταρίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Σωτήρης Αντωνίου, Φραγκίσκος Βαφειάδης, Μάνος Τσιβιλής, Γωγώ Φάκου 

Στον ρόλο της Μαίρυλιν ηΝίνα Ακτύπη. 

Τους στίχους υπογράφουν οΓιώργος Λιβανόςκαι ηΜαριάννα Τόλη(πρόκειται για επιλογή από στίχους που είχε γράψει η ίδια για την ομάδα). 

Ζωντανά στο πιάνο θα συνοδεύει την παράσταση ηΝίκη Γκουντούμη. 
Σχολιάστε