«Ο Χορός των Σκουπιδιών» & «Ιφιγένεια Life Style» δύο μονόπρακτα της Πέπης Οικονομοπούλου

Η εξαιρετική Πέπη Οικονομοπούλου δημιουργεί δύο μονόπρακτα που μέσα από το αιώνια διαχρονικό χτες μιλούν για το αιώνια διαχρονικό σήμερα των ανθρώπινων στιγμών, των σκέψεων, των παθών, της εξαθλίωσης, του πολέμου. Δύο μονόπρακτα που μιλούν με ανατριχιαστική ειλικρίνεια για τον άνθρωπο, για όλους εμάς.

Ποιά είναι τα κριτήρια που σας  ώθησαν να ασχοληθείτε με τη συγγραφή αυτών των μονόπρακτων;

Η φτωχοποίηση της περιοχής που ζω με έχει συγκλονίσει. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο. Είναι στιγμές που νοιώθω τύψεις που έχω να φάω , βλέποντας ανθρώπους να τρώνε απ’τα σκουπίδια. Μένω στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Το πρώτο μονόπρακτο, «Ο Χορός των Σκουπιδιών», το έγραψα σε μια νύχτα. Συμπυκνώθηκαν σ’αυτό οι εμπειρίες μου μέσα σε οκτώ λεπτά. Τόσο διαρκεί. Δεν χρειαζόταν πιο πολύ. Μέσα σε οκτώ λεπτά περιλαμβάνονται τα πάντα.

Το δεύτερο, το «Ιφιγένεια lifestyle»,  έχει κι αυτό σαν πηγή έμπνευσης, τις εμπειρίες μου στην περιοχή. Άλλωστε πήγαινα κι εγώ τρόφιμα και ρούχα μαζί με τους φίλους μου στους κατατρεγμένους της Πλατείας Βικτωρίας.

Σ’αυτό όμως το μονόπρακτο έκανα και κάποιο πειραματισμό στην σκηνοθεσία προσπαθώντας να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις στο αφήγημά μου. Να μην μείνω μόνο στην εξιστόρηση αλλά να φωτιστούν μέσα απ’την παράσταση και οι προεκτάσεις. Γι αυτό  χρησιμοποίησα κάποια στιγμή το σωματικό θέατρο, για να δώσω έναν καθολικό χαρακτήρα στα συμβάντα.

Πόσο όμοιοι και πόσο διαφορετικοί είναι οι χαρακτήρες των έργων σας;

Όμοιοι ως προς την δίψα για ζωή και διαφορετικοί ως προς το ότι οι μεν ανήκουν στους πάνω και οι άλλοι στους κάτω. Με όλα τα συνεπακόλουθα. Άλλωστε ένας από τους τίτλους που είχα σκεφθεί αρχικά γι’ αυτό το μονόπρακτο ήταν «Οι Επάνω και οι Κάτω».

Υπάρχει κάτι που σας γοητεύει ή σας τρομάζει στους ήρωες;

Με γοητεύει το ότι δεν χάνουν το χιούμορ τους ακόμα κι όταν είναι πολύ στριμωγμένοι. Με τρομάζει το ότι αν έπεφτα κι εγώ σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα.

Υπήρξαν στιγμές που ως δημιουργός διαφωνήσατε με τη σκηνοθεσία και κρίνατε σκόπιμο να επέμβετε;

Έχω ξεκινήσει σαν ηθοποιός και έχω μάθει να υπακούω στη σκηνοθετική γραμμή. Όταν παίζω είμαι ηθοποιός, όταν σκηνοθετώ είμαι σκηνοθέτης.

Ποιά είναι τα στοιχεία που θέλατε να προβληθούν στο έργο σας;

Η δύναμη των χαρακτήρων, οι συμβολισμοί, το χιούμορ και κυρίως ότι τα δεινά των ηρώων δεν προέρχονται από την κακιά μοίρα, αλλά από τον κακό σχεδιασμό των ανθρώπων.

Πόσο επίκαιρα είναι το θέμα των έργων σας και υπάρχει κάποιο σημείο που τα δύο αυτά μονόπρακτα συναντούν το ένα το άλλο;

Όταν ξεκίνησα να γράφω την «Ιφιγένεια» ήταν το 2005 κι ακόμα είναι επίκαιρο και αναρωτιέμαι πότε θα πάψει να είναι. Θα ευχόμουν σύντομα. Όσο για τον ΄΄Χορό των σκουπιδιών» τι να πω; Ο σκουπιδοτενεκές που πρωταγωνιστεί, βρίσκεται έξω από το παράθυρό μου και κάθε μέρα  και όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, όλο και κάποιος τον σκαλίζει. Τα έργα παρόλο που είναι διαφορετικού ύφους, τα συνδέει το χιούμορ.

Τι περιμένετε απ’το θέατρο;

Δεν περιμένω κάτι απ’το θέατρο, περιμένω να μού δίνεται η ευκαιρία να εκφράζομαι μέσα απ’το θέατρο.

Πώς θέλετε να αποχωρεί ο θεατής από την παράσταση;

Θα ήθελα να φεύγει ανάλαφρος, Δεν θα ήθελα να νοιώσει μιζέρια, δυστυχία, οίκτο. Αλλά να τού μείνει ότι οι άνθρωποι αυτοί, και μέσα απ’τα δύσκολα, δεν σταματούν ποτέ να στέκουν όρθιοι και να παλεύουν!

Studio Κυψέλης

(Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ: 210 8819571)

Λία Τσεκούρα,

Κριτικός Θεάτρου,

Γ.Γ. του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Κοστούμια : Πέπη Οικονομοπούλου

Μουσική Επιμέλεια : ο Θίασος

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γίτσα Γεωργοπούλου

Αλέξανδρος Κλημόπουλος

Χρήστος Μαραθιάς

Σίσσυ Μαράθου

Πέπη Οικονομοπούλου

Δήμητρα  Χασιακή

 

Στο video λαμβάνουν μέρος  οι ηθοποιοί:

Γίτσα Γεωργοπούλου

Βαλεντίνη Λουρμπά

Βαγγέλης  Ζερβόπουλος

Γιώργος Σμπυράκης

Henri kosongo

 

Κινηματογράφηση – Μοντάζ : Ελπινίκη Βουτσά

Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Video trailer παράστασης:

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Κάθε Κυριακή στις 18.45 από τις 24 Μαρτίου 2019 έως τις 26 Μαΐου 2019

(εκτός των Κυριακών 21 Απριλίου & 28 Απριλίου)

 
Σχολιάστε