OTA VOICE
Πολιτιστικά

Ελένη Μπέη: Μια μυστηριώδης παρουσία… αποκαλύπτεται στο OTAVOICE

Ο Αντρέι είναι η δραματική μορφή ενός ανθρώπου που κάποτε υπήρξε χορευτής, αλλά τώρα βρίσκεται έγκλειστος σε ψυχιατρείο. Η εμμονή του δεν είναι τίποτε άλλο από την αυταπάτη ότι είναι ο Βασλάβ Νιζίνσκυ. Η Ναταλία Λαζάρεβνα, ετεροθαλής αδερφή του έχει έναν ρόλο, μάλλον σκοτεινό…

Η Ελένη Μπέη είναι μια από τις γυναικείες μορφές που στοιχειώνουν τον Αντρέι και ενσαρκώνει με ενσυναίσθηση και μυστήριο τη σκοτεινή και διφορούμενη γυναικεία παρουσία, ως ετεροθαλής αδερφή του. Η Ναταλία Λαζάρεβνα εμπιστεύεται στο OTAVOICE τις δικές της σκέψεις, ξετυλίγοντας με ευαισθησία τον ψυχικό κόσμο της ετεροθαλούς, ερωτευμένης αδερφής.

Πώς θα σκιαγραφούσατε τον ρόλο σας;

H Ναταλία Λαζάρεβνα είναι η ετεροθαλής αδελφή του Αντρέι Λαζάρεβιτς.  Είναι αριστοκρατική, υπεροπτική, αυταρχική, φιλόδοξη αλλά και πληγωμένη, πικραμένη, και αδικημένη από τη ζωή, τον πατέρα της και τη μητριά της.  Γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει έναν παράξενο και ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπου υποβόσκει μια δόση παράνοιας από το οικογενειακό DNA, χωρίς αυτό να υπονοεί πως είναι κακιά.  Πίσω από το παγερό προσωπείο κρύβεται μια ευαίσθητη ψυχή και ένα πληγωμένο κοριτσάκι.

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου για τη δική σας ποιητική;

Κοιτάζοντας τον καθρέφτη ο Αντρέι, βλέπει τον Νιζίνσκυ, δηλαδή νομίζει πως είναι ο Νιζίνσκυ  και εστιάζεται στην εποχή που ήταν στο ψυχιατρείο.

Τι δυσκολίες είχε η προσέγγιση του ρόλου; – εάν είχε!

Αρχικά, νόμιζα πως η Ναταλία Λαζάρεβνα θα είναι κόντρα ρόλος για μένα, επειδή είναι παγερή.  Νόμιζα πως θα είναι ο πιο δύσκολος ρόλος που έχω υποδυθεί  μέχρι στιγμής.  Όσο, όμως, έψαχνα και δούλευα τον ρόλο, τόσο καταλάβαινα τη Ναταλία καλύτερα.  Είναι ένας άνθρωπος με συναισθήματα καλά κρυμμένα.  Η προσωπικότητά της έχει πολλές πτυχές.  Δεν είναι μόνο μια μονοδιάστατη παγερή γυναίκα.  Η ζωή της έπλασε την προσωπικότητα  από τα διάφορα χτυπήματα που δέχτηκε απ’ αυτήν.  Τελικά, ψάχνοντας σε βάθος τον χαρακτήρα της Ναταλίας και κατανοώντας την, την συμπόνεσα και την αγάπησα, και αυτή η περίπλοκη γυναίκα μού «βγήκε» φυσιολογικότατη.

Τι σας αφήνει η παράσταση σε προσωπικό και ερμηνευτικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο μού αφήνει τη γνώση πως οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται.  Σε ερμηνευτικό επίπεδο μού αφήνει μια ικανοποίηση πως κατάφερα να βρω και , νομίζω, να βγάλω στην επιφάνεια την κάθε λεπτομέρεια της προσωπικότητας αυτής της γυναίκας.  Επίσης, μου αφήνει τον πλούτο της εμπειρίας της μελέτης αυτού του ρόλου και το ενσάρκωμά του.

Πώς ήταν η συνεργασία με τους συνεργάτες σας;

Η συνεργασία με τους συνεργάτες μου υπήρξε ικανοποιητική.  Έχω ξανασυνεργαστεί με όλους.

Τι είναι ο χορός για έναν ηθοποιό;

Ο χορός και η κίνηση είναι σημαντικά για έναν ηθοποιό, όπως και το τραγούδι.  Είναι κι αυτά μέσα έκφρασης που απαιτούνται από κάποιες παραστάσεις. Φυσικά, για τις περισσότερες, δεν είναι  αναγκαία, αλλά η καλή κίνηση βοηθά πάντα.

Τι συναισθήματα μπορεί να έχει ο θεατής φεύγοντας;

Ο κάθε θεατής βιώνει συναισθήματα ανάλογα με όσα εισέπραξε από τους ηθοποιούς στη συγκεκριμένη παράσταση, επειδή καμιά δεν είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη.  Κάποιοι φεύγουν μαγεμένοι, ενθουσιασμένοι, κάποιοι συγκινημένοι, ή και συγκλονισμένοι.  Κάποιοι φεύγουν με ανάμικτα συναισθήματα γιατί συμπονούν τη Ναταλία που δείχνει στο τέλος την πιο ανθρώπινη πλευρά της, αλλά και τη θεωρούν υπεύθυνη για τον θάνατο του Αντρέι.  Κάποιοι φεύγουν με ερωτήματα όπως «Δεν μπορούσε να σταματήσει την επέμβαση;» ,  «Mήπως ήταν σχέδιό της να τον εξαφανίσει για να πάρει εκείνη την περιουσία;». Πάντα θα υπάρχουν βέβαια  και κάποιοι που θα φύγουν αδιάφοροι γιατί δεν τους ενδιαφέρει το θέμα.

Λία Τσεκούρα,

Ανάδειξη και Παρουσίαση Πολιτισμικών Δρώμενων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice