OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

ΟΗΕ: «Άνευ προηγουμένου» η κατάσταση στο Σουδάν

Μεταβαίνει ο επικεφαλής για ανθρωπιστικές υποθέσεις

Μπροστά σε μια «πρωτοφανή» κατάσταση στο Σουδάν, όπου ο πόλεμος μαίνεται, ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε σήμερα να στείλει «αμέσως» στην περιοχή τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Στεφάν Ντούτζαρικ σε μια ανακοίνωσή του, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος».

Για αυτό τον λόγο ο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει «αμέσως στην περιοχή» τον Γκρίφιθς «λόγω της ταχείας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν».

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του μήνα, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ((RSF), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο. Στις εχθροπραξίες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο. Πρόκειται όμως για απολογισμό πολύ υποτιμημένο.

 

«Καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους»

«Ανησυχούμε πολύ για τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο (αυτής της κρίσης) σε όλους τους Σουδανούς και στην περιοχή συνολικά», πρόσθεσε ο Ντούτζαρικ.

«Για ακόμη μια φορά, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων εγκαταλείπουν τις ζώνες μαχών, να σεβαστούν τους εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις βοήθειας και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τις ιατρικές εγκαταστάσεις» συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Από την έναρξη των εμπόλεμων συρράξεων δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, έχουν τραπεί σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, ενώ στρατός και (RSF) ανακοίνωσαν την παράταση μιας εκεχειρίας που έχει κατ’ ελάχιστον τηρηθεί, αλλά έχει επιτρέψει την απομάκρυνση από την χώρα ξένων υπηκόων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και έως και 270.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή από μάχες που επηρεάζουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στη χώρα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Βρούτσης: «Κλειστό το ΟΑΚΑ όλο το 2024 και έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο εντός του 2024»

otavoice

Κοντονής για ΟΑΚΑ: Το 2015 δεν βρήκαμε ούτε το φάκελο του έργου- Δόθηκε το 2018 από γραφείο Καλατράβα

otavoice

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος ζητούσε φακελάκι έως 1.500 ευρώ από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου

otavoice

Βρετανικά στρατεύματα πηγαίνουν στο Κόσοβο για ενίσχυση

otavoice

Μικραίνει η Ελλάδα, εντείνεται το δημογραφικό – Νέα μείωση γεννήσεων 10,3% το 2022

otavoice

Πεσκόφ: H κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα οδηγήσει σε διχασμό

otavoice