OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στόλτενμπεργκ: «Πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη (23/2) πως βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας.

Επίσης, ο επικεφαλής της Συμμαχίας ανέφερε πως σκοπεύει η Σουηδία και η Φινλανδία να γίνουν μέλη της συμμαχίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του διεθνούς οργανισμού τον Ιούλιο.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο ίδιος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν πως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συναντηθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσουν «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» σε ό,τι αφορά την επικύρωση από πλευράς άγκυρας του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Στοκχόλμη

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ακούστηκε περισσότερο αισιόδοξος για το θέμα από ό,τι τους τελευταίους μήνες. «Βλέπω πρόοδο», είπε στη συνέντευξή του προς το πρακτορείο και πρόσθεσε: «Σκοπός μου είναι να έχουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ» που αναμένεται να διεξαχθεί στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.

 

Ο Στόλτενμπεργκ θέλει να άρει το «βέτο» της Τουρκίας

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα πέρυσι για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η Σουηδία αντιμετώπισε απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και έχει απαιτήσει την απέλασή τους ως ένα βήμα για να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία σταμάτησαν τον Ιανουάριο μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον Ράσμους Παλουντάν, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας, «Σκληρή Γραμμή».

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αν και η Βουδαπέστη έχει πει ότι σκοπεύει να κάνει αυτό το βήμα και για τις δύο χώρες στις αρχές Μαρτίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως, ανεξάρτητα από την επικύρωση η οποία εκκρεμεί, και οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι ασφαλέστερες απ΄ό,τι προτού υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας, αρκετοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν δώσει διμερείς διασφαλίσεις ασφαλείας», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Άρα, είναι αδιανόητο η Φινλανδία ή η Σουηδία να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές από τη Ρωσία χωρίς το ΝΑΤΟ να αντιδράσει».

 

Στόλτενμπεργκ: Δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε προμήθειες φονικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πει πως δεν θα υπάρξει απειλή στη Ρωσία αν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά πως η Μόσχα θα απαντήσει αν η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία ενισχύσει τις στρατιωτικές υποδομές στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Επικαλέστηκε κατ’ επανάληψη τη μετασοβιετική διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και προς τα σύνορά του ως έναν λόγο για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως την αποκαλεί- της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε επίσης πως η Συμμαχία έχει δει ενδείξεις πως η Κίνα σκέπτεται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο να μην κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε προμήθειες φονικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία, όμως έχουμε δει ενδείξεις ότι εξετάζουν και μπορεί να σχεδιάζουν για αυτό”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη προς το Reuters.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι ήταν πολύ σαφείς, προειδοποιώντας εναντίον αυτού του ενδεχομένου. Και η Κίνα ασφαλώς δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κϊνα, όμως το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη (23/2) πως ενδεχόμενες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για μεταφορά όπλων από την Κίνα στη Ρωσία που σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι απλώς εκτιμήσεις.

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια «άνευ ορίων» σύμπραξη τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο προτού οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικές σχέσεις τους έχουν ενισχυθεί καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση συρρικνώνονται.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας παραβίασε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

«Η βασική αρχή του χάρτη είναι ο σεβασμός της ακεραιότητας των άλλων χωρών και όχι η προέλαση και η εισβολή σε μια άλλη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς η Κίνα δεν θα πρέπει να είναι μέρος αυτής»

Σχετικά Άρθρα

Ζελένσκι: Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ” τα εγκλήματα στην Μπούτσα

otavoice

Έτσι θα λειτουργήσουν το Πάσχα τα καταστήματα

otavoice

Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα λάβουν φέτος τα περισσότερα χρήματα και ποιοι λιγότερα

otavoice

Η γενοκτονία των Αρμενίων στο Αρτσάχ συνεχίζεται…

otavoice

Ιαπωνία: Απαγόρευσε τις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αεροσκαφών στη Ρωσία

otavoice

Στη Λευκωσία ο Ν. Δένδιας για την Τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

otavoice