OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Στηρίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης»

Η στρατηγική σύγκλιση και το κοινό όραμα που οι ΗΠΑ μοιράζονται με την Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναδεικνύεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, καθώς και ο ηγετικός ρόλος που επιτελεί η χώρα μας σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

 

ΗΠΑ και Ελλάδα: Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες και την προώθηση κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που υποστηρίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Μαζί προωθούμε τους κοινούς στόχους μας, ενωμένοι με δημοκρατικές αξίες, για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον πρώτο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ο οποίος «συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς μας σχέσης και επικεντρώνεται στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, στις ανθρωπιστικές προκλήσεις και της ετοιμότητας για καταστροφές καθώς και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων».

 

Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «ηγετική δύναμη στην περιοχή, μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εταίρος της ΕΕ, που έχει εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών που έχουν οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης (energy sharing) των ενεργειακών πόρων.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το σχήμα «3+1», με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στη στρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναφέροντας: «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ισχυρής αμυντικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και άλλες δραστηριότητες που προωθούν περιφερειακούς στόχους σταθερότητας, από τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση στην Λάρισα».

Επίσης, «οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και οι κοινές δημοκρατικές αξίες, αποτελούν το θεμέλιο της διμερούς συμμαχίας μας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεχίζει: «Το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν περήφανα με την Ελλάδα στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής Φάρος, για να προωθήσουν τη διεθνή κινητικότητα των σπουδαστών και τη διεθνή εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας ανταλλαγές, διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι των χωρών μας κατανοούν ο ένας τον άλλον και εργαζόμαστε συνεχώς για να επεκτείνουμε αυτές τις ευκαιρίες σε άτομα που παραδοσιακά δεν είχαν πρόσβαση.

Η πολιτιστική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι πλούσια και διευρύνεται, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ολόψυχα τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης εμπορίας.

Οι δεσμοί των λαών μας και οι κοινές αξίες μας θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την κοινή πορεία προς τα εμπρός, σε μια εποχή που η διεθνής τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες, αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε».

 

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις: «Ο τεχνολογικός τομέας της Ελλάδας γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές επενδύσεις υποδομής από τη «Microsoft», την «Digital Realty» και την «Amazon Web Services». Η εστίαση της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια και η κεντρική θέση της χώρας ως συγκοινωνιακός κόμβος για την Ευρώπη, προσφέρουν πρόσθετες ευκαιρίες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο, διυλιστήρια, και συναφείς τομείς.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες όπως η «Pfizer», η «Cisco», η «Deloitte» και η «Chubb», ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε τεχνολογικό κόμβο για τα Βαλκάνια.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, στην ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και στις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι κορυφαίες εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι αμυντικά είδη, αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της βιοϊατρικής, της τουριστικής ανάπτυξης, της ιατρικής, των κατασκευών, της επεξεργασίας τροφίμων, της εξειδικευμένης γεωργίας και της συσκευασίας και του «franchising».

Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

otavoice

Πέθανε 49χρονος λοχαγός στην Ξάνθη – Κατέρρευσε στο στρατόπεδο

otavoice

Έριξε «βόμβα» η Μπαρτσελόνα: “Θέλουμε να επιστρέψει ο Μέσι, είμαστε σε επαφή”

otavoice

Οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας, στο επίκεντρο της τριμερούς στη Λευκωσία

otavoice

Στάση εργασίας στα λεωφορεία, την Δευτέρα (3/4)

otavoice

Ο Σάντσεθ προέτρεψε τον Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει με τον Ζελένσκι

otavoice