OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπλίνκεν: Ατυχής στάση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τουλάχιστον ατυχής και προσβλητική για τον Ελληνικό λαό που είναι της Τουρκικής επιθετικότητας είναι η θέση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός ξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ελλάδα ουδέποτε εξέφρασε με την πολιτική της, απειλή για την Τουρκία και ουδέποτε υπαιτιότητά της, δεν αναπτύχθηκε πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα δεν είναι τρομοκράτης, δεν απείλησε ποτέ κανένα, στήριξε τις επιλογές της συμμαχίας και έχει δώσει γη και ύδωρ κάνοντας τη χώρα αμερικανικό προτεκτοράτο. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας όφειλε απέναντι σε μια χώρα που έχει επιδείξει σταθερή συνεργασία με τις ΗΠΑ και έχει στηρίξει όλες τις επιλογές της δύσης απέναντι στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μην «τσουβαλιάζει» με μια χώρα, η οποία συστηματικά απειλεί και εκβιάζει.

Ο Αμερικανός υπουργός που έφτασε τη Δευτέρα (20/2) στην Ελλάδα, και μίλησε στο Mega και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, μετά την επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη Τουρκία, απέφυγε να σχολιάσει τα περί τακτικής ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με το αν αυτό που βλέπουμε αυτό το διάστημα, μετά την καταστροφή, είναι κάτι παραπάνω από μια παύση που επέβαλε το πένθος και αν το γεγονός θα μπορούσε να φέρει μια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, απαντά:

«Νομίζω ότι είναι μια δυνατή υπόμνηση του γεγονότος ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι τελικά όσα μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από όσα μας χωρίζουν. Φυσικά υπάρχουν θέματα που χρονίζουν, διαφορές, αντιδικίες και δεν θέλω να φανεί σα να λέω πως όλα τα λυθούν μέσα σε μια νύχτα, ελπίζω όμως ότι αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μπορεί να παίξει έναν ρόλο στο μέλλον. Όμως κάθε πράγμα στον καιρό του».

Η κ.Λυμπεράκη στην συνέχεια τον ρώτησε τι απαντά στους ισχυρισμούς πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνηθίζει να καλεί και τις δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, και έτσι οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ μιας χώρας που απειλεί και μιας χώρας που απειλείται, αναφέρει πως:

«Φυσικά, μας απασχολούν πάντα οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλειά της. Είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Όμως πιστεύουμε επίσης πως με καλή θέληση και καλή πίστη και στις δύο πλευρές, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, διαχείρισης των διαφορών και επίλυσής τους», συμπληρώνοντας πως το θέμα το συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σχετικά με το αν δεσμέυτηκε η τουρκική ηγεσία πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει στο μέλλον απαντά ότι «δεν είναι πρέπον να μιλήσω για αυτό. Μπορώ να πω όμως ότι η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση -κι αυτό ισχύει σίγουρα και για την Ελλάδα- να βρεθούν τρόποι πιο παραγωγικής πορείας προς τα μπρος».

Όσον αφορά το τι να περιμένουν οι Έλληνες από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση, ο υπουργός αναφέρει πως «τα τελευταία χρόνια, η αμυντική μας συνεργασία έχει βαθύνει και ενδυναμωθεί. Έχουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασία που μόλις πέρυσι αναθεωρήσαμε και συνεπεία της οποίας μεταξύ άλλων επενδύθηκαν 100 εκατ. Δολάρια για την αναβάθμιση ελληνικών λιμένων. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F16.

Περισσότερα από 80 ελληνικά F16 αναβαθμίζονται και περιμένω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα και επιπλέον φυσικά, η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει F35, κάτι που στηρίζουμε. Επομένως, η συνεργασία μας έχει φτάσει σε εκπληκτικό επίπεδο. Φυσικά έχουμε νέα μέρη στα οποία συνεργαζόμαστε σε επίπεδα εκπαιδευτικά και επιχειρησιακά, οπότε έχουμε τις δυνάμεις μας να εργάζονται μαζί, περισσότερες και σε περισσότερα μέρη από ποτέ».

Στο ερώτημα αν μια χώρα του ΝΑΤΟ επιτεθεί απρόκλητα σε μια άλλη, και στο τί θα κάνει η Αμερική, ο αμερικανός υπουργός απαντά πως δεν θα εμπλακεί σε υποθετικές συζητήσεις.

«Αυτό όμως που μπορώ να πω ειναι ότι ενθαρρύνουμε όλους μας τους φίλους να εμπλακούν διπλωματικά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους και να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες ή προκλητική ρητορική που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα έστω και ακούσια» συμπληρώνει. 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πεκίνο: Πρώτη μείωση του πληθυσμού του από το 2003

otavoice

Ε.Ε.: Πλήρη λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου από Ρωσία στην Ουκρανία

otavoice

«Ξαναχτύπησε» ο Γεωργιάδης: Για τα Τέμπη φταίει το “κακό δημόσιο”

otavoice

Αλλαγή Ώρας 2023: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

otavoice

Κοτέτσια και στάβλοι τέλος μέσα σε πόλεις της Κρήτης!

otavoice

Ισημερινός: Τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι έλαβαν επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς

otavoice