OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Διαλύουν τα νοσοκομεία και στέλνουν “πελατεία” στους κλινικάρχες- Έκτακτα χειρουργεία οδηγούνται σε κλινικές

Σε πλήρη διάλυση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι αποκλειστικά από την ασφυκτική πίεση λόγω της πανδημίας αλλά γιατί επί δύο χρόνια(μεσούσης της κρίσης) δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών σε καίριες ειδικότητες και γιατί παραμένουν σε αναστολή χιλιάδες υγεινομικοί λόγω μη εμβολιασμού. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθεις του προσωπικού τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορεί να συγκαλυφθούν από την πανδημία.

Αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει με στοιχεία η ΠΕΟΔΗΝ ασθενείς ακόμη και σε έκτακτα χειρουργεία να οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Για τα τακτικά χειρουργεία λόγος δεν γίνεται μιας και η αναμονή είναι πολύμηνη και οι λίστες σε μερικά νοσοκομεία της χώρας είναι χιλιάδες.

Να σημειώσουμε πως οι κλινικάρχες δήλωσαν εξαρχής απροθυμία να προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους στο σύστημα, προφανώς γιατί λειτπυργούν με οικονομικά και μόνο κριτήρια και ανέμεναν να επωφεληθούν από την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Έκτακτα χειρουργεία -όπως ογκολογικά, παιδοχειρουργικά κα.- οδηγήθηκαν σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές – Τι καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ 

Νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που προγραμματίστηκαν σήμερα για έκτακτα χειρουργεία -όπως ογκολογικά, παιδοχειρουργικά κα.- οδηγήθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Είχε προηγηθεί έγγραφο από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπου γίνεται λόγος για αναστολή έκτακτων χειρουργείων, λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης, εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης με την πανδημία.

Στο σχετικό έγγραφο, από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι “το σύνολο των ιατρών του αναισθησιολογικού τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του Γ’ Κτιρίου για να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ”. “Όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘έκτακτα’ και προγραμματισθεί για χειρουργεία αναβάλλονται μέχρι είτε να υφεθεί η ένταση της πανδημίας και να μειωθεί η εισροή διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ Κτιρίου, είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό (ιατροί αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές) ώστε οι υφιστάμενοι να αποδεσμευθούν και να είναι διαθέσιμοι για χορήγηση αναισθησίας”, προστίθεται στο έγγραφο. Καταλήγει, δε, με την επισήμανση ότι “στο Α’ Κτίριο παραμένουν μόνο δύο ειδικοί αναισθησιολόγοι για να αντιμετωπίζουν μη Covid περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους”.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, ενώ στα χειρουργεία βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και στις κλινικές ακόμη δύο διασωληνωμένοι. “Οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει την ιατρική φροντίδα των εν λόγω ασθενών συν όλη την τρέχουσα δουλειά. Πριν από τον κορονοϊό ήταν διπλάσιοι για να την βγάλουν”, αναφέρει.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο νοσοκομείο γίνονται τα απολύτως επείγοντα χειρουργεία, που αφορούν δηλαδή σε περιστατικά για τα οποία υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς. Τα υπόλοιπα έκτακτα χειρουργεία έγιναν σε ιδιωτικές κλινικές. “Αν κάποιος δεν έχει χρήματα, τι κάνει;” τόνισε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε πως ο ιδιωτικός τομέας έχει κρυφές χρεώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που επίσημα γίνεται κάτι ανάλογο για έκτακτα περιστατικά.

Δείτε το έγγραφο του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προς τη διοίκηση

Πηγή πληρ. enikosgr

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή Προέδρου

otavoice

Μνημόνιο συνεργασίας McDermott και Eunice Energy Group για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Αφρικής

otavoice

Εγκρίθηκε από ΕΕ το ελληνικό σχέδιο για την στήριξη του αγροτικού τομέα

otavoice

Με 4 ακόμη ελληνικές πόλεις συνδέεται αεροπορικώς το Βελιγράδι

otavoice

Επιδότηση στο ρεύμα μέχρι τις 500 κιλοβατώρες για τον “παγωμένο” Φεβρουάριο

otavoice

Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα- Ζήτησε άμεση διεξαγωγή εκλογών

otavoice