OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η νίκη των Ταλιμπάν, είναι νίκη της ηρωίνης- Προσκυνά τους ναρκοβαρόνους ο πλανήτης

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν, εξηγεί τους λόγους που η μακρόχρονη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν μπόρεσε να τους “εξαφανίσει”, αλλά και γιατί τα περισσότερα δυτικά κράτη έσπευσαν να δηλώσουν πως θα συνομιλήσουν μαζί τους, μετά την βίαιη ανάληψη της εξουσίας. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και ξεπερνούν κρατικές οντότητες και διεθνείς οργανισμούς, το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα υποκύπτει στους ισλαμιστές βαρόνους της ηρωίνης, την ίδια ώρα που έχει επιβληθεί παγκόσμια καραντίνα για μια επιδημία με σαφώς μικρότερες επιπτώσεις στην ανθρωπότητα. Πόσα είναι τα θύματα της ηρωίνης κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη;

Πίσω από τους Ταλιμπάν κρύβονται και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν. Αξιοποιώντας τις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν ο Τούρκος Πρόεδρος, εκτός από τις γεωπολιτικές επιδιώξεις που εξυπηρετεί η ενίσχυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην εκπλήρωση του παντουρκισμού,  θέλει να ελέγξει την παγκόσμια παραγωγή ηρωίνης, η οποία έχει ως πρώτη ύλη το όπιο, του οποίο πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν. Ήδη οι Ταλιμπάν αναφέρουν πως η Άγκυρα θα αναλάβει κομβικό ρόλο στην εγκαθίδρυση τους στην εξουσία και στην στήριξη της νέας κατάστασης, προεξοφλώντας πως η παρουσία τους στο Αφγανιστάν είναι δεδομένη και κυρίαρχη.

Οι Δυτικές Μυστικές Υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η βασικότερη πηγή χρηματοδότησης του κινήματος των Ταλιμπάν είναι η παραγωγή οπίου και η εμπορία ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα. Γεγονός, που αποτελεί και το “μυστικό”, στο οποίο κρύβεται η τεράστια ανθεκτικότητα τους  στις ξένες επεμβάσεις και στους πολέμους, που έχουν κηρύξει εναντίον τους παγκόσμιες δυνάμεις, από την άλλοτε κραταιά  Σοβιετική Ένωση μέχρι και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τελικά ο πλανήτης προσκυνά τους ναρκοβαρόνους… που φαίνεται να έχουν πλοκάμια και στη Δύση.

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Οι Ταλιμπάν είναι οι νέοι ναρκοβαρόνοι: ηρωίνη, δισεκατομμύρια και γεωπολιτική

Ο ισλαμισμός δεν κέρδισε, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες πολέμου. Η ηρωίνη νίκησε. Είναι λάθος να τους αποκαλούμε ισλαμιστές πολεμιστές: οι Ταλιμπάν είναι έμποροι ναρκωτικών. Αν διαβάσετε τις εκθέσεις του UNODC, του γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, θα βρείτε πάντα τα ίδια στοιχεία: πάνω από το 90% της παγκόσμιας ηρωίνης παράγεται στο Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν, μαζί με τους νοτιοαμερικάνους ναρκοβαρόνους, είναι οι πιο ισχυροί έμποροι ναρκωτικών στον κόσμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επίσης αρχίσει να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο χασίς – παράγουν όχι μόνο αφγανικό, αλλά και τσάρας – και μαριχουάνα. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να σας φαίνεται αμφιλεγόμενη, άλλωστε πάντα όταν ακούτε για το Αφγανιστάν λείπει από την κύρια δυναμική της σύγκρουσης, οπότε αγνοείτε τις κύριες πηγές που χρηματοδοτούν τον πόλεμο, κι έτσι βρίσκεστε συχνά να σχηματίζετε άποψη γι’ αυτή τη μακρινή χώρα της αιώνιας σύγκρουσης, από την οποία λείπει το κεντρικό στοιχείο: το όπιο.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι πόλεμος του οπίου. Πριν από τα κορανικά σχολεία, πριν από την υποχρεωτική μπούρκα, πριν από τα παιδιά νύφες, πριν, οι Ταλιμπάν είναι έμποροι ναρκωτικών που έφεραν μια απόλυτη ηθικολογία στην κατανάλωση και στην καλλιέργεια ναρκωτικών, τα οποία προσποιήθηκαν ότι απαγόρευσαν το 2001. Εδώ έχουμε ένα από τα σοβαρότερα λάθη της αμερικανικής κυβέρνησης: το 2002 ο στρατηγός Φρανκς, ο πρώτος που συντόνισε την εισβολή αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δήλωσε: “Δεν είμαστε μια ειδική ομάδα για τα ναρκωτικά. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας”. Το μήνυμα απευθυνόταν στους βαρόνους του οπίου, τους προέτρεπε να μη συμπαραταχθούν με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα τους επέτρεπαν να καλλιεργούν. Το ίδιο και ο James Risen, που το 2009, έγραψε ένα άρθρο στους New York Times, στο οποίο επεσήμανε ότι η μαύρη λίστα του Πενταγώνου με τους εμπόρους ηρωίνης που έπρεπε να συλληφθούν δεν περιλάμβανε όσους είχαν συνταχθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

 

Τα πράγματα όμως πήγαιναν στραβά, γιατί με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία οι επιχειρήσεις των λαθρεμπόρων οπίου που έπρεπε να κινούνται ταχύτατα, σταματούσαν συνεχώς, ελέγχονταν, έπρεπε να πάρουν άδεια από τον στρατό. Οι Ταλιμπάν, από την άλλη πλευρά, πέτυχαν ταχύτητα εφοδιασμού και μετακίνησης και όχι μόνο αυτό, αλλά άρχισαν να φορολογούν διπλά τους παραγωγούς που δεν δούλευαν γι’ αυτούς, αλλά και να καλλιεργούν απευθείας δικές τους φυτείες. Ως εκ τούτου, δεν εκβιάζουν πλέον την καλλιέργεια, αλλά διαχειρίζονται άμεσα την διακίνηση. Αυτό είχαν ήδη αρχίσει να το κάνουν οι Μουτζαχεντίν, που υποστηρίχθηκαν από τη Δύση στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών. Οι αγρότες δεν είχαν καμία εναλλακτική: Ο μουλάς Akhundzada, μόλις τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού αποχώρησαν το 1989, κατάλαβε ότι έπρεπε να σταματήσει να παίρνει 10% από τους εμπόρους ηρωίνης και ότι αυτοί, οι αντάρτες του Θεού, θα έπρεπε να διαχειρίζονται απευθείας τη διακίνηση. Απαίτησε να καλλιεργηθεί όλη η κοιλάδα Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, με όπιο, και όποιος αντιδρούσε, συνεχίζοντας να καλλιεργεί ρόδια ή σιτάρι λαμβάνοντας κρατικές επιδοτήσεις, θα εξανδραποδιζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή 250 τόνων ηρωίνης. Ο Akhundzada αναφέρεται σήμερα ως ο σημαντικότερος ηγέτης των Ταλιμπάν και είναι ένας από τους σημαντικότερους διακινητές στον κόσμο. Όλο και περισσότερο στις εσωτερικές ιεραρχίες (συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών) ανεβαίνουν πια αρχηγοί των Ταλιμπάν στη διακίνηση σε σχέση με παλαιότερα, δηλαδή το να δίνονται αποστολές και ευκαιρίες επικοινωνίας στους πιο ικανούς στρατιωτικούς ηγέτες και στις θρησκευτικές προσωπικότητες.

Η ηρωίνη των Ταλιμπάν προμηθεύει την Καμόρα, την Ντράγκετα και την Κόζα Νόστρα, προμηθεύει τα ρωσικά καρτέλ, προμηθεύει την αμερικανική Κόζα Νόστρα και όλες τις οργανώσεις διανομής στις ΗΠΑ, με εξαίρεση τους Μεξικανούς που προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από το αφγανικό όπιο (με δυσκολία, επειδή η ηρωίνη της Σιναλόα είναι ακριβότερη από την αφγανική). Μέσω της διαδρομής Αφγανιστάν-Πακιστάν-Μομπάσα (Κένυα), οι Ταλιμπάν προμηθεύουν επίσης τα καρτέλ του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μια άλλη τεράστια αγορά. Προμηθεύουν ηρωίνη τη Χαμάς, μια άλλη οργάνωση που αυτοχρηματοδοτείται (επίσης) με χασίς και ηρωίνη και η οποία μάλιστα έστειλε μήνυμα: “Συγχαίρουμε τον αφγανικό ισλαμικό λαό για την ήττα της αμερικανικής κατοχής σε ολόκληρη την επικράτεια του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν και την καλή ηγεσία τους για τη νίκη που έρχεται στο αποκορύφωμα μιας μακράς μάχης που διήρκεσε 20 χρόνια”. Πρόκειται φαινομενικά για πολιτικο-ιδεολογικές συμμαχίες, στην πραγματικότητα όμως για εγκληματικές συμφωνίες.

Η ηρωίνη των Ταλιμπάν δημιούργησε έναν πολύ σημαντικό άξονα με τη μαφία του Μουμπάι, την Company D του Dawood Ibrahim, ηγεμόνα των ινδών ναρκοβαρόνων που προστατεύεται από το Ντουμπάι και το Πακιστάν και ο οποίος είναι ο πραγματικός διακινητής του αφγανικού χρυσού. Η κινεζική αγορά δεν έχει ακόμη κατακτηθεί, αλλά η φιλοδοξία των Ταλιμπάν είναι να κοιτάξουν προς τα ανατολικά, να καταλάβουν την Ιαπωνία (η Γιακούζα προμηθεύεται από το Λάος, το Βιετνάμ και τη Βιρμανία) και κυρίως τις Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν μια ακμάζουσα αγορά και πάντα απέφευγαν τη βιρμανική ηρωίνη. Η τελευταία, όπως και η κινεζική ηρωίνη, διαχειρίζεται απευθείας από τον στρατό και επομένως μπορεί να υπολογίζει σε μια γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή που δεν μπορούν να αποκτήσουν τα καρτέλ που συχνά αναγκάζονται να κάνουν δωροδοκίες και διαμεσολαβήσεις.

Το εκτιμώμενο ιστορικό υψηλό της παραγωγής οπίου επιτεύχθηκε το 2017, με 9.900 τόνους, αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά, όπως αναφέρει η UNODC, αν ληφθεί υπόψη η αξία όλων των ναρκωτικών – χασίς, μαριχουάνα και ηρωίνη – η συνολική παραοικονομία της χώρας εκείνο το έτος ανήλθε σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Gretchen Peters, η δημοσιογράφος που έχει παρακολουθήσει στενά τη σχέση μεταξύ της ηρωίνης και των Ταλιμπάν, σημειώνει στο βιβλίο της Seeds of Terror: “Η μεγαλύτερη αποτυχία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ότι η Αλ Κάιντα αναδιοργανώνεται στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν και πιθανώς σχεδιάζει νέες επιθέσεις κατά της Δύσης. Αντίθετα, είναι η θεαματική ανικανότητα των δυτικών διωκτικών αρχών να διακόψουν τη ροή του χρήματος που κρατάει τα δίκτυά τους σε λειτουργία”. Οι Κολομβιανοί αντάρτες του FARC κατάφεραν να κρατηθούν απέναντι στον στρατό κατέχοντας το 26% της επικράτειας και η οικονομική τους δύναμη βασιζόταν στην κοκαΐνη. Παρόλο που τα δύο αντάρτικα και τα δύο γεγονότα δεν είναι συγκρίσιμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο ναρκοπόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί μέσω της κατοχής, ούτε μέσω του κλασικού πολέμου κατά των ναρκωτικών: κάψιμο φυτειών, τιμωρία καλλιεργητών, σύλληψη διακινητών.

Οι Ταλιμπάν άλλαξαν τη διεθνή σκακιέρα. Η Κόζα Νόστρα και οι μαρσεγιέζοι, από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 2000, εισήγαγαν ηρωίνη από τη Νοτιοανατολική Ασία- το μονοπώλιο του οπίου βρισκόταν στην Ινδοκίνα, στο χρυσό τρίγωνο Βιρμανίας-Λάος-Ταϊλάνδης. Τώρα οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τη θέση τους, αφήνοντας μια υπολειμματική αγορά για τη Νοτιοανατολική Ασία, ένα κομμάτι της αγοράς 1 – 4%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβανόμενες ότι οι άρχοντες του οπίου τις προδίδουν και ότι οι κυρίαρχοι της διακίνησης έχουν γίνει οι Ταλιμπάν, θα δαπανήσουν 8 δισεκατομμύρια (πηγή: Reuters) για να ξεριζώσουν τις φυτείες παπαρούνας: ένα μοιραίο λάθος, διότι οι Αφγανοί αγρότες θα μπορούσαν να συνταχθούν μόνο με τους μαθητές του Κορανίου – υπενθυμίζεται ότι αυτό σημαίνει Ταλιμπάν. Είναι παράδοξο: οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούσαν επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια εναντίον ενός αντάρτικου, το οποίο χρηματοδοτούνταν από την πώληση ηρωίνης στους ίδιους τους πολίτες τους. Η πρώτη και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηρωίνης στην Ευρώπη δε, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν τη συζήτηση για τα ναρκωτικά από αμνημονεύτων ετών.

Τα ναρκωτικά δεν είναι απλώς ένα βίτσιο ή μια ανήθικη παρέκκλιση: η ποιότητα της ζωής υποβαθμίζεται, ο ανταγωνισμός καταστρέφει την κοινωνική ηρεμία. Τόσο ο προνομιούχος Δυτικός όσο και ο απελπισμένος χωρικός της Μέσης Ανατολής έχουν πρόσβαση στα ναρκωτικά: χωρίς αυτά, η μη βιωσιμότητα της ζωής θα τους συνέτριβε. Καθώς η πανδημία Covid-19 μαινόταν πέρυσι, η καλλιέργεια παπαρούνας αυξήθηκε κατά 37% (πηγή: Unodc). Όσο πιο απάνθρωπη γίνεται η ζωή σε αυτόν τον κόσμο, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η ανάγκη για ναρκωτικά, τόσα περισσότερα κέρδη θα βγάζουν οι έμποροι.

Ένας κανόνας που δε θα δείτε να συζητιέται αυτές τις ώρες. Αλλά οι Ταλιμπάν δεν πουλάνε μόνο στα καρτέλ: χωρίς όπιο δεν μπορούν να παρασκευαστούν αναλγητικά φάρμακα. Χωρίς όπιο, δεν υπάρχει μορφίνη ή κωδεΐνη. Τώρα, οι φαρμακευτικές εταιρείες αγοράζουν όπιο από αδειοδοτημένους παραγωγούς, αλλά οι τελευταίοι αγοράζουν όλο και περισσότερο από ινδικές εταιρείες που προμηθεύονται απευθείας από το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν αποφασίζουν επίσης για τα αναισθητικά και τα ψυχοτρόπα φάρμακά μας. Το 2005, ο τότε πρόεδρος Καρζάι αποφάνθηκε: “Είτε το Αφγανιστάν θα καταστρέψει το όπιο, είτε το όπιο θα καταστρέψει το Αφγανιστάν”. Αυτό πήγε ακριβώς όπως προέβλεπε το δεύτερο σενάριό του. Αλλά ο ίδιος ο Καρζάι ήταν ένας από τους άρχοντες του οπίου, και πολλές από τις διακηρύξεις του ήταν απλώς λόγια. Ο πρώην πρόεδρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες των αφγανικών εργαστηρίων οπίου. Στην πραγματικότητα, έλεγε: “Θα καταστρέψουμε το όπιο που διαχειρίζονται οι Ταλιμπάν και θα κρατήσουμε το δικό μας”. Εν ολίγοις, σε σχέση με το μονοπώλιο αυτού του ναρκωτικού, απλά κέρδισαν οι καλύτεροι διακινητές.

Οι νέες γενιές των Ταλιμπάν είναι πανομοιότυπες με τις παλιές, με μια ουσιαστική διαφορά: οι παλιοί Ταλιμπάν έβλεπαν τους αντισοβιετικούς μουτζαχεντίν ως ήρωες, οι νέοι Ταλιμπάν βλέπουν ως σημείο αναφοράς τους μεγάλους διακινητές, αυτούς που άλλαξαν τη μοίρα του πολέμου (και τη δική τους) με το όπιο. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τον ισλαμικό νόμο για να δημιουργήσουν ένα αυταρχικό καθεστώς, απαραίτητο για τη διακίνησή τους- απαγορεύουν τη μουσική και τη σκιά ματιών, ενώ όσο αφορά τα ναρκωτικά, που μέχρι πριν από είκοσι χρόνια πωλούνταν μόνο εκτός συνόρων, υπήρξε αλλαγή πορείας. Τώρα πωλούν και στο εσωτερικό. Ο εθισμός στα ναρκωτικά στο Αφγανιστάν είναι μια επιδημία που κανείς δεν έχει λάβει υπόψη του και η οποία εξαπλώνεται χρόνο με το χρόνο, και οι Ταλιμπάν το εκμεταλλεύονται: οι νεαροί νεοσύλλεκτοι γεμίζουν με χασίς – και αυτό είναι το λιγότερο – αλλά τους δίνεται επίσης πρόσβαση στην ηρωίνη: μπείτε στις ομάδες μας και μπορείτε να φτιαχτείτε, είναι το ανομολόγητο (αδιανόητο πριν από είκοσι χρόνια) των δεκανέων των Ταλιμπάν. Όταν πλέον μετατρέπονται σε σκουλήκια, τους πετάνε σαν τελειωμένα ζόμπι.

Το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε ένα ναρκοκράτος, του οποίου η μόνη δυνατότητα διαφυγής είναι να προσπαθήσει να καταναλώσει ηρωίνη. Ηρωίνη για να πουλήσει και ηρωίνη για να διανείμει για να εκμηδενίσει κάθε εναλλακτική λύση. Κοιτάζοντας τον αμερικανικό στρατό, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα ελικόπτερά του, πρέπει να σας φάνηκε ένας πολύ πλούσιος στρατός απέναντι σε βοσκούς με μακριά γένια και σκουριασμένα μαχαίρια. Λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 80 δισεκατομμύρια σε είκοσι χρόνια πολέμου για να εκπαιδεύσουν έναν αφγανικό στρατό, να δημιουργήσουν αξιωματικούς, στρατιώτες, αστυνομικούς και τοπικούς δικαστές- οι Ταλιμπάν, σε είκοσι χρόνια, κέρδισαν πάνω από 120 δισεκατομμύρια από το όπιο. Ποιος ήταν ο πλουσιότερος στρατός; Με ποιον ήταν πιο βολικό να είναι κανείς μαζί του; Οι νικητές Ταλιμπάν δεν θα ησυχάσουν. Οι επόμενοι εχθροί τους θα είναι οι Ιρανοί.

Το Ιράν χρειάζεται την ηρωίνη όσο και τη βενζίνη, και η ηρωίνη που καταναλώνεται στην Τεχεράνη προέρχεται όλη από το Αφγανιστάν. Οι Ιρανοί διακινητές θέλουν να μπορούν να ελέγχουν την αφγανική ηρωίνη, να μπορούν αυτοί και όχι οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι (και οι Κούρδοι) να είναι οι διαμεσολαβητές με την Ευρώπη. Δεν θέλουν να έχουν τη Χεζμπολάχ μόνο ως όργανο διακίνησης χασίς και ηρωίνης, θέλουν να ελέγχουν το αφγανικό όπιο και οι Ταλιμπάν θα είναι σύντομα εχθροί που θα πρέπει να νικηθούν για να τους αντικαταστήσουν με δικούς τους ανθρώπους. Το Ιράν είναι μια χώρα που καταβροχθίζεται από την επιδημία ηρωίνης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μια συμφωνία παραμένει μεταξύ εμού και του αναγνώστη μου: να αποκαλείτε τους Ταλιμπάν με το όνομά τους, ναρκέμποροι.

Roberto Saviano

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice