OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση ενοικίου και το Μάρτιο

Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν πλήρως των μισθωμάτων ή θα έχουν μείωση ενοικίου 40% για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στους ΚΑΔ όλα τα παραπάνω θα καθοριστούν με απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Επιχειρήσεις πληττόμενες από τον κορωνοϊό απαλλάσσονται από την πληρωμή ενοικίου για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, η απαλλαγή αφορά επιχειρήσεις όπου είχαν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, ή πλήττονται οικονομικά, λόγω την πανδημίας του κορονωϊού.
Όλες οι επιχειρήσεις που η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σήμερα σε αναστολή λειτουργίας και δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή είναι οι εξής:

-Επιχειρήσεις εστίασης
-Γυμναστήρια
-Επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού
-Αθλητικές επιχειρήσεις
-Τουριστικές επιχειρήσεις
-Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών
-Λιανεμπορικές επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κλάδους για ολόκληρη το πρώτο τρίμηνο του 2021 δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Όπως επίσης και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που έχουν τεθεί η σύμβαση τους σε αναστολή εργασίας και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Υπενθυμίζεται ότι, τα ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Επιπλέον είναι ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Μέχρι πότε οι αιτήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τη δυνατότητα να κάνουν την αίτησή τους μέχρι 1 Μαρτίου 2021 έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια για τον Ιανουάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις. Μια πολύ βασική διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες είναι ότι αυτή τη φορά γίνεται ταυτόχρονα η επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται.

Αύριο οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες για Νοέμβριο-Δεκέμβριο

Ημέρα πληρωμών η αυριανή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια. Οι αποζημιώσεις αφορούν στους μήνες Δεκέμβριο, αλλά και τον Νοέμβριο για εκείνους τους εκμισθωτές που δεν είχαν εισπράξει τα ποσά που τους αναλογούσαν σε προηγούμενη καταβολή.

Ποσά που αντιστοιχούν στο 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων θα δουν την Παρασκευή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή θα είναι «διπλή» και θα αφορά τόσο εκείνους που υπέστησαν υποχρεωτικά μειώσεις ενοικίου τον μήνα Δεκέμβριο, όσο και αυτούς που δεν είχαν εξοφληθεί την αποζημίωση μηνός Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice