OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Διώξεις εκλεγμένων νομοθετών από το κινεζικό καθεστώς

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ – Η Κίνα κινήθηκε την Τετάρτη για να καταργήσει ένα από τα τελευταία απομεινάρια της δημοκρατίας και της διαφωνίας στο Χονγκ Κονγκ, αναγκάζοντας την απομάκρυνση τεσσάρων φιλοδημοκρατικών νομοθετών από τα εκλεγμένα γραφεία τους σε εκκαθάριση που ώθησε την υπόλοιπη αντιπολίτευση να δεσμευτεί να παραιτηθεί μαζική.

Οι νομοθέτες του δημοκρατικού δημοκρατικού δημοσίου του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα παραιτηθούν μαζικά για να διαμαρτυρηθούν για τον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στον τοπικό νομοθέτη, ένα από τα τελευταία κέντρα διαφωνίας στην κινεζική πόλη.

Οι 15 παραιτήσεις πυροδοτήθηκαν με απόφαση νωρίτερα την ίδια μέρα από το Πεκίνο που ανάγκασε την απομάκρυνση τεσσάρων νομοθετικών αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

Οι απομακρύνσεις  θα αναμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της πόλης, το οποίο έχει τροποποιηθεί από τότε που η Κίνα επέβαλε ένα σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ αυτό το καλοκαίρι, που έδωσε στις αρχές ευρείες εξουσίες για να καταργήσουν την αντίσταση. Σηματοδοτούν την εντατικοποίηση μιας εκστρατείας που έχει καταστρέψει την παγκόσμια φήμη του Χονγκ Κονγκ ως προπύργιο της ελευθερίας του λόγου και του κράτους δικαίου.

Η στόχευση των δημοκρατικά εκλεγμένων νομοθετών έρχεται σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για τη μεταχείριση της Κίνας προς το Χονγκ Κονγκ και επέβαλαν κυρώσεις – αποσπάται από τους δικούς της αγώνες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες, οι αρχές που υποστηρίζονται από το Πεκίνο συνέλαβαν ηγέτες και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας καθώς αποφάσισαν να φέρουν το Χονγκ Κονγκ στο τακούνι και να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες που κατέλαβαν την ημιαυτόνομη κινεζική επικράτεια για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Το Πεκίνο και οι υποστηρικτές του έχουν επίσης αυξήσει την πίεση στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία που έχουν προκλητικό τόνο.

Στόχος τους την Τετάρτη ήταν το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ, το Νομοθετικό Συμβούλιο, το οποίο στάθηκε ως σύμβολο του νομικού πλαισίου «μία χώρα, δύο συστήματα» που σχεδιάστηκε για τη διατήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία.

Το νομοθετικό σώμα έχει αποδειχθεί ενοχλητικό για το Πεκίνο, καθώς μια ομάδα υπέρ της δημοκρατίας νομοθέτες ισχυρίστηκε δυνατά ότι η εκστρατεία της Κίνας απειλεί να διαβρώσει το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιας, ανοιχτής πόλης.

Αξιωματούχοι του Πεκίνου κινήθηκαν την Τετάρτη για να σιωπήσουν αυτές τις φωνές, δίνοντας ευρείες νέες εξουσίες που επιτρέπουν στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να απομακρύνει τους νομοθέτες από το αξίωμα που δεν δείχνουν σαφή πίστη στην Κίνα.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του Πεκίνου, οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ εκδίωξαν τους τέσσερις νομοθέτες, τον Dennis Kwok, τον Kwok Ka-ki, τον Kenneth Leung και τον Alvin Yeung. Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνσή τους από το αξίωμα, τα υπόλοιπα 15 μέλη του μπλοκ τους δήλωσαν ότι παραιτήθηκαν από την αλληλεγγύη.

«Μαζί στέκουμε!» νομοθέτες στο στρατόπεδο υπέρ της δημοκρατίας φώναζαν καθώς κρατούσαν τα χέρια τους σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου. Ένας από τους νομοθέτες, ο Wu Chi-wai, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα υποβάλουν την παραίτησή τους για διαμαρτυρία την Πέμπτη.

Φυσικά θέλουμε το Νομοθετικό Συμβούλιο να εγκρίνει τα νομοσχέδια που προτείνουμε. Αισθανόμαστε πολύ πιο ενθουσιασμένοι όταν μπορούν να περάσουν με αποτελεσματικό τρόπο », είπε. «Ως εκτελεστικό τμήμα, εργαζόμαστε με την ελπίδα ότι το συμβούλιο θα υποστηρίξει και θα εγκρίνει τους λογαριασμούς μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τον αποκλεισμό των βουλευτών, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ C. O’Brien, λέγοντας ότι η Κίνα “παραβίασε κατάφωρα τις διεθνείς της δεσμεύσεις βάσει της κοινής δήλωσης Σινο-Βρετανίας και τις υποσχέσεις της προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ”. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα» είναι τώρα απλώς ένα φύλλο συκιάς που καλύπτει την επεκτατική δικτατορία ενός κόμματος στο Χονγκ Κονγκ », αναφερόμενος στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ έρχεται πάντα με επιφυλάξεις. Ο ανώτερος ηγέτης του, ο διευθύνων σύμβουλος, διορίζεται σε μια διαδικασία που ελέγχεται από το Πεκίνο. Τα μισά από τα 70 μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου επιλέγονται από ομάδες που ονομάζονται λειτουργικές περιφέρειες που εκπροσωπούν διάφορες βιομηχανίες και άλλες ομάδες εγκατάστασης.

Όμως, το νομοθετικό σώμα, με το παρατσούκλι LegCo, ήταν ένα από τα πιο ορατά σημάδια ότι το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε ξεχωριστό από την ηπειρωτική Κίνα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα κυριαρχεί στην κυβέρνηση και η διαφωνία σιγά σιγά. Πολλές από τις έδρες εκλέγονται απευθείας από το κοινό, βοηθώντας στο να δοθεί στο στρατόπεδο υπέρ της δημοκρατίας μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία και ένα φόρουμ για να εκφράσει τις απόψεις του στο κατεστημένο. Το τοπικό σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά την παράδοση του 1997, υποσχέθηκε ακόμη και ενδεχόμενες άμεσες εκλογές για ολόκληρο το νομοθετικό σώμα, καθώς και για τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Αντ ‘αυτού, το περιθώριο για φωνές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο συρρικνώνεται γρήγορα.

Το περασμένο καλοκαίρι, εβδομάδες μετά την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανέβαλε τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο κατά ένα έτος, επικαλούμενος την πανδημία του κοροναϊού. Η κίνηση επικρίθηκε από τους νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας ως μια γυμνή προσπάθεια να αποφευχθεί η ήττα στις εκλογές.

Πριν από την αναβολή, η κυβέρνηση είχε επίσης απαγορεύσει στους τέσσερις νομοθέτες που εκδιώχθηκαν την Τετάρτη να υποβάλουν υποψηφιότητα για επανεκλογή. Κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν νομοθετικές κινήσεις με στόχο την υπονόμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη, ή ακόμη και την αποτυχία να καταδικάσουν, τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη, Κινέζοι αξιωματούχοι περιέγραψαν το νέο μέτρο που σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το Νομοθετικό Συμβούλιο σε ευθυγράμμιση. Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας, δήλωσε ότι οι νομοθέτες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της χώρας πάνω στην πόλη, αναζητούν ξένες ή εξωτερικές δυνάμεις για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ή εμπλέκονται σε πράξεις που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια θα αντιμετωπίσει άμεσο αποκλεισμό.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νομοθέτες που δεν πληρούν τις νόμιμες απαιτήσεις για την τήρηση του Βασικού Νόμου, το τοπικό σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ και ορκίζονται «πίστη στην Ειδική Διοικητική Περιφέρεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Το Γραφείο Διασύνδεσης της Κεντρικής Λαϊκής Κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, το κορυφαίο απεσταλμένο του Πεκίνου στην πόλη, δήλωσε ότι οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί «εκπληρώνουν τη συνταγματική τους ευθύνη για την πίστη στη χώρα».

Η κίνηση δεν είναι εντελώς άνευ προηγουμένου. Το 2016 και το 2017, το Χονγκ Κονγκ απομάκρυνε έξι νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας που είχαν πραγματοποιήσει μορφές διαμαρτυρίας ενώ έδωσαν τους όρκους του. Αλλά αυτές οι κινήσεις απαιτούσαν τόσο τοπικές δικαστικές αποφάσεις όσο και νομική επανεξέταση από την κυβέρνηση στο Πεκίνο. Οι νέοι κανόνες δίνουν στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για την απομάκρυνση των νομοθέτων της αντιπολίτευσης.

Καθώς έχουν κλείσει και άλλοι χώροι διαφωνίας, οι νομοθέτες υπέρ της δημοκρατίας έχουν ενεργοποιηθεί όλο και περισσότερο. Οι νομοθέτες του ιδρύματος είχαν διαμαρτυρηθεί για τις τακτικές φιλελευθεροποίησης που χρησιμοποίησε το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ζητώντας ακόμη και διώξεις βάσει του εθνικού νόμου περί ασφάλειας.

Πηγή NewYorkTimes

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice